Obljetnica nekažnjenog zločina nad 37 Hrvata u Buhinim Kućama

Obitelji poginulih, njihovi prijatelji, razvojačeni branitelji te predstavnici vlasti okupili su se 9. siječnja u Buhinim Kućama kraj Viteza kako bi u povodu 27. obljetnice ovoga zločina slavili misu na groblju Topala te se prisjetili žrtava od kojih je najmlađa imala samo dvije godine.

1

Euharistiju je predslavio župnik vjerničke zajednice Sv. Juraja u Vitezu fra Velimir Bavrka, a uoči početka mise pročitana su imena svih poginulih.

Također, prije zadušnice uz spomen obilježje Topala položeni su vijenci i svijeće za sve stradale.

Podsjetimo, u Buhinim Kućama kod Viteza, 9. siječnja 1994. odvijao se jedan od najtežih dana u obrani Viteza, kojeg su snage bošnjačke Armije BiH pod opsadom držale 316 dana. Naime, pod okriljem noći s jakom maglom koja je karakteristična za Vitez u ovo doba godine, bošnjačke snage upale su u Buhine Kuće i počinile zločin nad pripadnicima HVO-a i civilima ovoga naselja želeći potpuno presjeći Lašvansku dolinu i otežati, ionako mukotrpnu i tešku obranu Središnje Bosne, piše vitez.info.

Uz to što je živote izgubilo 37 osoba hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo djece, žena, starih i nemoćnih, selo je u gotovo u potpunosti uništeno, kuće i gospodarski objekti su spaljeni i opljačkani. Najmlađa civilna žrtva je dvogodišnji Danijel Grbavac koji je ubijen u naručju oca pred kućnim pragom, gdje mu je ubijena i majka.

Ni nakon 27 godina za ovaj pokolj nitko nije odgovarao.

Ž.I., KT