Snaga pravednika se uvijek podcjenjuje

Mnogi od Vas već godinama vode dobru borbu; jer ste u braku ostali vjerni. Osigurali ste vremenite i duhovne potrebe svojih obitelji. Glasali ste za život i podržali pro-life pokret. Borili ste se protiv ideologije seksualnog odgoja u našim školama. Poštovali ste vladavinu pravednih zakona.

Nosite ožiljke kojima to dokazujete: prezir nekih članova vaše obitelji, gubitak prijatelja, izgubljene prilike za posao i hodate po ljuskama jaja političke korektnosti na poslu. Mnogi od vas su čak pretrpjeli nepravedne uvrede nekih crkvenih autoriteta. Tako da neki od Vas mogu pomisliti kako imaju posebno pravo na paralizirajuće i razorno obeshrabrenje.

Ne, nemate.

Obeshrabrenost je među najopasnijim iskušenjima: Možda mislite „Život je ionako grozan, pa  zar može biti gore?“. Promatrate kako vam djeca postaju neizbježne žrtve. I padate u iskušenje da zanemarite obiteljske obveze i donosite bijedu. Uranjate u alkohol i pornografiju. Oduprite se duhu osvete. To bi bilo ludilo!

Potrebno nam je nekoliko rješenja iz Evanđelja i svetačke mudrosti kako bismo vratili naš razum. Stoga se malo odmorite, napunite baterije i vratite se u igru.

Naše vjersko vodstvo uvijek je bilo slabo. Kada je Isus pozvao dvanaestoricu (apostole), to nije bila holivudska postava glumaca. Juda ga je izdao. Osim Ivana, svi su napustili Isusa tijekom njegove muke. Imamo mnogo „paunova“ među crkvenim vođama koji su vrlo živopisni pred kamerama, ali imaju vrlo tešku narav. Kritizirajte iskreno, ali poštujte legitimni autoritet: „…slabe svijeta izabra Bog da posrami jake“ (1 Kor 1,27).

Snaga pravednika se uvijek podcjenjuje. Razmotrite priče o Židovima u Egiptu, Izlasku, Davidu i Golijatu, progonstvu i povratku, u konačnici Križu i Uskrsnuću. Poruka Svetog pisma je dosljedna: „…makar se sada možda trebalo malo i žalostiti zbog različitih kušnja: da prokušanost vaše vjere – dragocjenija od propadljivog zlata, koje se ipak u vatri kuša – stekne hvalu, slavu i čast o Objavljenju Isusa Krista“ (1 Pet 1,6-8)

Stoga razmotrite nekoliko savjeta.

Nikada nemojte pomislite na misu kao na sporednu uslugu. Bog nas je stvorio da ga štujemo u ljubavi i slobodi. Kada svjetovne vlasti ugroze našu vjersku slobodu, napadaju razlog života i sredstva našega spasenja.

Vjenčajte se i imajte djecu u skladu sa svojim pozivom i životnim stanjem. Lijevi ideolozi mrze novi život. Okupite se, hrabrite jedni druge, otpjevajte nekoliko pjesama. Što kažete na: „Nadvladat ćemo”? Pozovite prijatelje koji nemaju obitelji. Ako ste prestari za brak i obitelj, podržavajte obitelji svojim svjedočanstvom i mogućim sredstvima.

Ne plašite seNaučite svoju djecu da budu ratnici, baš kao što su majke učile djecu hrabroj borbi tijekom ustanka Makabejaca. Divite se mučenicima u ranoj Crkvi, svetom Thomasu Moreu, svetom Izaku Joguesu, mučenicima 20. stoljeća itd. Bog ne daje milost unaprijed. Dodjeljuje milost kada nam je potrebna.

Izbjegavajte fanatizam. Papa Ivan Pavao II. je definirao fanatika kao nekoga tko gleda u komad pite i misli da je to cijela pita. Pod uvjetom da smo usklađeni s Isusom, svi imamo svoje uloge: „…svi udovi tijela iako mnogi, jedno su tijelo“ (1 Kor 12,12). Poštujte različite pristupe da biste postigli isti cilj.

Živite po Deset zapovijedi. Zlo je sterilno i beživotno jer osakaćuje i uništava, a Bog neće blagosloviti zla djela. Čudo umnožavanja kruhova ne samo da predočava euharistiju, već nas također podsjeća da Isus množi naša dobra djela na načine koje ne možemo zamisliti. „Ne daj se pobijediti zlom, nego dobrim svladavaj zlo“ (Rim 12,21).

Većina nas očekuje nebo na zemlji. Bili smo nezadovoljni svojim životom prije političkih izbora. Bili smo zabrinuti za svoje obitelji, egzistenciju, zdravlje i mirovinu. To su bile i jesu legitimne brige. Ali bezvremenski podsjetnik svetog Augustina istinit je i utješan u cijeloj situaciji: „Naše je srce nemirno dok se ne smiri u Tebi, Gospodine“.

Tijekom bitke za Britaniju, Winston Churchill je rekao: „Nikada ne popustite sili, nikada se ne prepustite nadmoćnoj moći neprijatelja“. Božja milost i vjera u Isusa učvrstili su Churchillov zarazni borbeni duh. Mi smo kršćani i imamo pouzdanja u konačnu pobjedu: „To vam rekoh da u meni mir imate. U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet!“ (Iv 16,33).

Naši životi pripadaju Isusu i jednoga ćemo dana, s njegovom milošću, zauvijek počivati u njegovu miru. U međuvremenu nastavite bitku.

Izvor