10 savjeta svetog Josemarije Escrive za dobru korizmu

Korizma

Foto: www.icatolica.com

Misli sv. Josemarije iz njegova djela “Put” izvrstan su poticaj da ovu korizmu proživimo u dubljem zajedništvu s Bogom.

1. Ne zaboravi: tko manje treba, ima više. Ne stvaraj si potrebe.

2. Svladavaj se svakog dana od prvog trenutka, ustajući u točno određeno vrijeme, ne popuštajuci ni minutu svojoj tromosti. Ako se svladavaš s Božjom pomoći, već si postigao velik predujam za taj dan. Veliko je obeshrabrenje doživjeti poraz u prvom okršaju.

3. Sveta krunica moćno je oružje. Upotrijebi ga s pouzdanjem i čudit ćeš se uspjehu.

4. Nikada ne kritiziraj: kada ne možeš hvaliti, šuti.

5.Pričešćuj se. Nije to nedostatak poštovanja. Pričesti se upravo danas, čim iziđeš iz one zamke. Zaboravljaš što je rekao Isus: ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima?

6.Križni put. Da, to je jaka i živa pobožnost. O, kada bi se navikao proći svakoga petka tih četrnaest postaja Muke i Smrti Gospodinove! Jamčim ti da bi izvukao snage za čitav tjedan.

7. Zakopaj pokorom u duboku jamu, što je otvori tvoja poniznost, svoje nemarnosti, uvrjede i grijehe. Tako seljak zakapa trule plodove, grančice i otpale listove podno drveta na kojem su izrasli. I ono što je bilo neplodno, bolje reći štetno, pridonosi djelotvorno novoj plodnosti. Nauči se crpsti iz pada pobudu: iz smrti zivot.

8. Divi se jakosti Svete Marije! Podno Križa, s najvećom ljudskom boli – nema boli kao što je njezina bol – stoji puna čvrstoće. I moli je za jakost kako bi i ti znao stajati uz Križ.

9. Kad dođe vrijeme ispita savjesti, osiguraj se protiv zloduha lijenosti.

10. Ne znas što bi kazao gospodinu u molitvi. Ne sjećaš se ničega, a ipak si ga htio pitati za savjet u mnogim stvarima. – Pazi! Načini nekoliko bilježaka preko dana o pitanjima koja zelis razmatrati u Božjoj prisutnosti. I pođi zatim s tom biljeskom moliti se.

Sadržaj preuzet s web adresebitno.net