Njemački katolički biskupi pozivaju na promjenu katekizma o homoseksualnosti

Njemački katolički biskup Peter Kohlgraf iz Mainza javno je branio svoju podršku knjizi blagoslova i obreda za homoseksualne zajednice, sugeriravši da se ne može od svih katolika s homoseksualnim sklonostima očekivati ​​da žive u čistoći, te da bi Crkva trebala usvojiti pastoralni pristup koji to priznaje.

Popriličan broj ljudi koji imaju homoseksualne sklonosti pripada Crkvi i uistinu su pobožni u najboljem smislu te riječi”, napisao je biskup Kohlgraf u kolumni za svoje dijecezanske novine koja je, također, objavljena na internetskoj stranici biskupije, uz naslov „Ne zanemarujte znanost”.

Knjiga blagoslova koju je podržao biskup, pod naslovom Paare. Riten. Kirche. (Parovi, obredi, crkva), izdaje Bonifatiusverlag, izdavačka kuća povezana s Nadbiskupijom Paderborn. Knjiga sadrži i predgovor biskupa Ludgera Schepersa, pomoćnog biskupa u biskupiji Essen.

Njemački biskupi koji su do sada javno izrazili podršku blagoslovu istospolnih zajednica uključuju kardinala Reinharda Marxa iz Münchena i Freisinga, biskupa Franz-Josefa Bodea iz Osnabrücka i biskupa Heinricha Timmererversa iz Dresdena-Meißna.

Biskup Georg Bätzing, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, zatražio je u prosincu 2020. izmjene o homoseksualnosti u Katekizmu Katoličke crkve i izrazio otvorenost za blagoslove homoseksualnih zajednica, rekavši da „za to treba naći rješenja”.

CNA Deutsch izvijestio je da je biskup Bätzing više puta sugerirao kako bi predstojeća Biskupska sinoda u Rimu na temu sinodalnosti mogla pomoći u provođenju promjena koje su predložili njemački biskupi i „Sinodalni put” te zemlje – ne samo u Njemačkoj, već i za sveopću Katoličku crkvu.

Pozivajući na „raspravu koju podupiru znanosti i teologija”, kardinal Koch i biskup Bode također su rekli da je „Amoris laetitia” već osigurala primjetan „razvoj” i crkvene doktrine i prakse na ovom području.

Biskup Kohlgraf sugerirao je kako bi, s obzirom na to da je Bog očito dopustio homoseksualnost u stvorenom poretku, možda trebalo prihvatiti i njezino izražavanje.

Izvor