Veliki broj Sirijaca čeka na ulazak u Albaniju

epa05160363 Refugees walks to the transit and registration camp after they cross the border between Greece and Macedonia  near city of Gevegelia, The Former Yugoslav Republic of Macedonia on 14 February 2016. Thousand of refugees continue to pass through Macedonia on their way to EU countries.  EPA/GEORGI LICOVSKI

Photo: fah

OTVARA SE JUŽNA MIGRACIJSKA RUTA?

Albanski ministar integracija je rekao da “veliki broj” sirijskih migranata čeka ulazak u Albaniju, zemlju koja je do sada bila pošteđena priljeva migranata, čija je policija obznanila da je u četvrtak odbila 12 Pakistanaca.

“Informiran sam da velikih broj Sirijaca čeka ulazak u Albaniju”, rekao je Klajda Gjosha tijekom posjeta jugu zemlje. On nije precizirao njihov broj.

Ministar je objasnio da je došlo do promjene putanje migranata vjerojatno zbog zakrčenja u Idomeni, na granici između Grčke i Makedonije.

Dvanaest Pakistanaca koji su ilegalno ušli u Albaniji, vraćeni su u četvrtak u Grčku, objavila je u četvrtak albanska policija u priopćenju.

Od srpnja više stotina migranata je pokušalo prijeći preko Albanije u Crnu Goru i nastaviti put prema središnjoj i sjevernoj Europi, ali ih je zaustavila albanska policija na granici između Albanije i Grčke.

“Vlada mora biti spremna poduzeti sve potrebne mjere da ne gradi zidove i da spriječi sirijske izbjeglice da uđu u Albaniju”, rekao je Gjosha.

Prema pisanju lokalnih medija albanske vlasti su razradile plan prihvata do 10.000 sirijskih migranata u Korci u vojnoj zračnoj bazi i u Gjirokastri blizu zračne luke.

Gjosha je naglasio važnost bliske suradnje u migracijskoj krizi sa svim susjednim zemljama, s Grčkom i drugim zemljama EU.

Izvor: Narod.hr/h