Vatikanska zdravstvena konferencija. Platforma za borbu protiv ‘neodlučnih’ oko cjepiva?

Vatikanska zdravstvena konferencija. Platforma za borbu protiv ‘neodlučnih’ oko cjepiva?

Nadolazeća vatikanska zdravstvena konferencija pod nazivom „Ujedinite se kako biste spriječili i  izliječili“, čiji su domaćini Papinsko vijeće za kulturu i Zaklada Cura, ne samo da će staviti značajan fokus na liječenje i prevenciju COVIDa-19, već će pružiti i platformu za promicanje cjepiva koja proizvode velike farmaceutske tvrtke.

Zagovaranje cjepiva protiv COVID-a bilo je već vidljivo iz popisa imena nekih od 114 govornika koji će sudjelovati na internetskom zdravstvenom summitu od 6. do 8. svibnja, kao i nekih podupiratelja konferencije, koja je najavljena prošlog tjedna.

Dr. Anthony Fauci, koji je glavni stručnjak u borbi protiv COVID-a u bivšoj administraciji Trumpa i sadašnjoj Bidena, je gorljivi zagovornik cijepljenja i trebao bi održati uvodno predavanje na konferenciji pod nazivom „Istraživanje uma, tijela i duše. Kako inovacije poboljšavaju ljudsko zdravlje“.

Isto tako će govoriti Stephane Bancel i Albert Bourla, izvršni direktori Moderne i Pfizera, dva najveća proizvođača cjepiva protiv COVIDa-19, i dr. Francis Collins, direktor američkog nacionalnog instituta za zdravstvo, koji je isto tako snažno podržao cijepljenje. Jedan od govornika je David Feinberg, potpredsjednik Google Health-a, koji je u siječnju izdvojio 150 milijuna američkih dolara za promicanje „obrazovanja o cjepivima protiv COVIDa-19 i pravedne distribucije u nedovoljno opskrbljene zajednice“, kao i daljnje financiranje drugih institucija, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, radi promicanja cijepljenja.

Msgr. Tomasz Trafny, vatikanski dužnosnik koji organizira konferenciju, rekao je prošli tjedan za National Catholic Register da Vatikan nema proračun za konferenciju, što znači da financiranje dolazi od vanjskih donatora. Među ove dobročinitelje se ubrajaju Moderna, koja se spominje kao „zlatni sponzor” i podupiratelj sastanka, Celularity, United Therapeutics Sorrento Therapeutics. Isto tako „ključni podupiratelji“ konferencije su Templeton Foundation, koja financira inicijative koje spajaju znanost i vjeru, i Helmsley Charitable Trust koji vjeruje u „pristup cjelovitoj osobi“, napose liječenju ljudi s „dijabetesom tipa jedan i svim kroničnim bolestima“.

Daljnje naznake upućuju na želju nekih sudionika da koriste konferenciju za promicanje cjepiva u crkvenom okruženju, te je zaklada Cura ovoga tjedna poslala medijima promotivne e-poruke.

„Katolička Crkva našla se pod povećalom zbog preispitivanja upotrebe cjepiva J&J, ali u konačnici se našla na strani znanosti rekavši da je bolje dobiti bilo koje cjepivo – i to je poanta ovoga skupa“, navodi se u elektroničkoj poruci zaklada Cura od 22. travnja pod nazivom „Suradnja znanosti i vjere – Vatikan, COVID cjepiva i internetska konferencija o znanosti – od 6. do 8. svibnja“. Pozivanje na cjepivo Johnson & Johnson očito se odnosi na „moralnu zabrinutost“ koju su američki biskupi izrazili oko njegove proizvodnje zbog korištenja staničnih linija (uzetih) iz tkiva pobačenih fetusa.

U e-mailu se navodi da će „u ovim teškim vremenima pandemije COVID-a međunarodni stručnjaci, uključujući dr. Anthonyja Faucija, dr. Francisa Collinsa, farmaceutske tvrtke Modernu i Pfizer, Nacionalni institut za zdravlje, kao i vjerske vođe kršćanstva, židovstva, budizma i islama sudjelovati u radu konferencije dok se borimo kao društvo za globalno zdravlje i ujedinjeno globalno društvo“.

Kada je novinska agencija Register upitala Amber Lacroix, autoricu e-maila, vidi li zaklada Cura u konferenciji kao cilj Vatikana promicanje i poticanje cjepiva, rekla je da je njezino uokvirivanje skupa bilo „pogrešno“, ispričala se za „nešto previše izravno“ i preporučila razgovor sa „službenim glasnogovornicima“ za konferenciju.

Mons. Trafny je prošlog tjedna za Registar rekao da je cilj konferencija međusobna razmjena mišljenja radi preispitivanja različitih stavova. Cilj je, dodao je, također „ukazati na stručnost, naglasiti važnost istraživanja“ povezanih s novim terapijama koje se često pogrešno shvaćaju.

Upitan hoće li, s obzirom na to da je Kongregacija za nauk vjere naglasila važnost pritiska na farmaceutske tvrtke da ne proizvode cjepiva povezana sa pobačajem, iako kažu da je njihova upotreba dozvoljena, organizatori iskoristiti ovu priliku da prenesu svoju zabrinutost direktorima Moderne Pfizera, mons. Trafny je odgovorio: „Mislimo da im je bolje podići razinu osjetljivosti i svijesti, umjesto da im samo prigovaramo ili osuđujemo. Želimo da shvate naše stajalište i pozivamo ih da razmišljaju šire, umjesto da sam kažemo: „Vi ste negativci“. Duboko su uvjereni da rade dobro, a ponekad im nedostaje samo senzibiliteta jer nisu formirani na način na koji mi jesmo“.

Unatoč promotivnom naglasku na cjepivima protiv COVID-a, većina programa vatikanske konferencije će biti posvećena temama koje nisu izravno povezane s nedavnom pandemijom korona virusa. Teme uključuju ispitivanje veza između raka i kardiovaskularnih bolesti, „zagonetku upale mozga” i „religiozne prehrambene prakse i zdravlje“.

Ali, internetski sastanak dolazi u vrijeme značajne svjetske „kolebljivosti oko cjepiva“ – termin koji farmaceutska industrija koristi za opisivanje nevoljkosti prema uzimanju cjepiva. U četvrtak je izviješteno da će Bidenova administracija pokrenuti masovnu kampanju za borbu protiv odupiranja cijepljenju, jer ankete pokazuju da će značajan broj Amerikanaca vjerojatno odbiti cijepljenje.

Mnogi se unutar Crkve protive cjepivima s obrazloženjem da su trenutno dostupna cjepiva proizvedena ili testirana korištenjem pobačenih fetalnih staničnih linija iz 60-ih i 70-ih. Vatikan je upotrebu takvih cjepiva proglasio moralno dopuštenom zbog udaljenosti bilo kakve materijalne suradnje sa zlom i ozbiljnosti pandemije COVIDa-19, ali isto tako zagovara poticanje alternativnih cjepiva koja „ne stvaraju problem savjesti“.

Prošli tjedan, je skupina talijanskih pravnika, liječnika i farmaceuta podržala odlučan stav biskupa Athanasiusa Schneidera protiv takvih cjepiva i obvezala se da će na zakonodavnoj razini osigurati da svaka buduća upotreba ljudskih embrionalnih i fetalnih stanica proizašlih iz uzimanja nevinih ljudskih života bude „zakonski osuđena i kazneno sankcionirana“.

Ostali čimbenici isto tako obeshrabruju upotrebu cjepiva, poput strahova da su cjepiva bila proizvedena prebrzo bez odgovarajućeg ispitivanja, nuspojave (uključujući niz smrtnih slučajeva zbog krvnih ugrušaka) i neka izvješća o povećanju broja smrtnih slučajeva nakon započinjanja programa cijepljenja.

Za sada se na dnevnom redu predstojeće vatikanske konferencije izričito ne govori o načinu na koji će se iznijeti ove etičke zabrinutosti. Umjesto toga,  sesije koje promoviraju mRNA terapije (koriste se u cjepivima Moderna i Pfizer protiv COVIDa-19, kao i drugdje), prikazane su kao „cjelovito rješenja protiv COVIDa-19“, a žarište rasprave je mogućnost primjene „tehnologije sljedeće generacije“ koja se koristi u tim cjepivima „na niz bolesti“.

Bancel će održati predavanje pod naslovom „Priča koja je spasila živote i koja će utjecati na našu budućnost“, dok će dr. Collins, koji je na početku izbijanja korona virusa pozvao vjerske zajednice da vjeruju znanosti u borbi protiv bolesti, govoriti o temi „povezivanja znanosti i vjere“.

Ostale teme povezane s COVID-om o kojima će se raspravljati uključuju etiku podataka i umjetnu inteligenciju (AI) te pripremu boljeg zdravstvenog odgovora na takve krize, na skupu će Bourla govoriti o poukama naučenih iz pandemija, te značenju „razvoja novih cjepiva i distribuciji i, što je još važnije, prevenciji“.

U komentaru za Register (24. travnja), predsjednica zaklade Cura, je rekla da poanta konferencije nije bila pokazati kako Vatikan gleda na cjepiva niti promicanje cjepiva u crkvenom okruženju, već u stvaranju „dijaloga s više sudionika o umu, tijelu i duši i kako globalno poboljšati ljudsko zdravlje“.

Pojasnila je da će konferencija „istražiti mišljenja vjerskih vođa u vezi s pandemijom [COVIDa-19] i društvenu odgovornost vjerskih institucija da pomognu pojedincima u donošenju odluka koje mogu utjecati na njihovo zdravlje“.

Iako nije precizirala tko su sve govornici, Smith je dodala da su mnogi od njih bili pozvani prije početka pandemije jer je konferencija u početku bila planirana za svibanj 2020. godine.

Izvor