Započela komemoracija Bleiburške tragedije

Započela komemoracija Bleiburške tragedije

Komemoracija u povodu 76. obljetnice Bleiburške tragedije, 15. svibnja, zbog pandemije “koronavirusa” održava se na tri lokacije: Bleiburškom polju, zagrebačkom Gradskom groblju “Mirogoj” i Udbini.


Foto: IKA

Program komemoracije na Gradskom groblju Mirogoj započeo je intoniranjem himne Republike Hrvatske koju je izvela Klapa Stina. Uslijedilo je polaganje vijenaca. U ime Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske vijenac su kod Središnjeg križa položili predsjednik sabora Goran Jandroković te ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, a u ime Počasnog bleiburškog voda vijence je položila delegacija predvođena njezinim predsjednikom Vice Vukojevićem. Vijenac je položilo i izaslanstvo Grada Zagreba.

Duboka i nezacijeljena rana

Dovu za žrtve islamske vjeroispovijesti predvodio je zamjenik glavnog imama u Zagrebu Mersad ef. Kreštić, a katoličku molitvu predsjednik Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatski martirologij vojni biskup u RH mons. Jure Bogdan.

Mons. Bogdan je naglasio da hrvatski narod, među mnogim narodima koji komemoriraju ovu obljetnicu, oživljava povijesnu memoriju o značenju koje je za njega imao svibanj 1945.

“Prestanak oružanih sukoba, bombardiranja, rušenja i umiranja, na frontama i u pozadini, doživjeli su narodi Europe kao veliko olakšanje, kao uspostavu mira i slobode.  To je očekivao i hrvatski narod. No mjesec svibanj 1945., u našoj domovini posebno se pamti kao mjesec strašnih pokolja zarobljenih vojnika i civilnog pučanstva izručenih jugoslavenskoj vojsci od zapadnih Saveznika. Bleiburg i Križni put duboka su i nezacijeljena rana….  Još više, taj je svibanj – za razliku od drugih naroda kojima je vraćena sloboda i demokracija – dolaskom marksističkoga totalitarnog sustava za nas značio nov početak progona, zatvora, ubijanja nevinih ljudi. U ovoj 76. obljetnici, ponizno pred Bogom i iskreno pred ljudima, stojimo pred svim žrtvama: u prvom redu žrtvama Drugog svjetskog rata, ali i žrtvama koje su prethodile ratu na našim prostorima te ispunile krvlju i suzama gotovo čitavo dvadeseto stoljeće”, rekao je vojni biskup, a prenijela je IKA, istaknuvši da žrtve Bleiburga i križnoga puta dugo nisu imali pravo na javni spomen i znamen svojoj domovini.

“Svakoj nevinoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje. Tu ne može biti razlike ni rasne ni nacionalne, ni konfesionalne, ni stranačke. Temeljna jednakost u dostojanstvu svih ljudi proizlazi iz same naravi čovjeka, stvorena na sliku i priliku Božju. Pojedinačne i osobito masovne likvidacije bez ikakva suda i dokaza krivnje uvijek su i posvuda teški zločini pred Bogom i pred ljudima. Mi danas molimo za vječni mir svih žrtava”, naveo je mons. Bogdan.

Molitva na Bleiburškom polju

U isto vrijeme održana je molitva kod spomenika na Bleiburškom polju i na groblju u Unterloibachu, uz polaganje vijenca, u organizaciji Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu. Molitvu je predvodio njezin voditelj fra Pavo Dominković.

Podsjetimo, na Udbini će se od 12.15 slaviti misa na Trgu ispred Crkve hrvatskih mučenika koju će predvoditi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u zajedništvu s više hrvatskih biskupa.

Također, tjedan kasnije, 22. svibnja, bit će misa na Radimlji kod Stoca koju će predvoditi don Nikola Menalo.

Koordinator komemoracije je Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu s Dušobrižništvom za Hrvate u inozemstvu HBK BK BiH. Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor BiH.

Ž.I., KT