Zašto nije podržao europski put BiH? / Picula za Oslobođenje: Glasao sam protiv jer u dokumentu nema legitimnog predstavljanja

4833205

Picula: Ne smijemo ignorirati ustavno uređenje BiH. Tonino Picula je rekao da je tražio da se u dokument unese nova formulacija

Tonino Picula, jedan od članova Izvještajne komisija za BiH, koja djeluje pod okriljem Komiteta za vanjske poslove EU, glasao je protiv usvajanja izvještaja o stanju u našoj zemlji.

Povodom današnjeg pisanja Oslobođenja, komentar zbog čega nije želio glasati za usvajanje izvšetaja o stanju BiH, potražili smo od člana komisije, Tonina Picule.

Picula je za Oslobođenje rekao kako je sasvim jasno zbog čega je glasao protiv usvajanja izvještaja. Kako navodi, u samom izvještaju se nigdje nespominje princip i načelo legitimnog predstavljanja.

– Protiv ovog izvještaja, kao i prethodnog usvojenog 2019. godine, glasao sam jer tekst izostavlja bilo kakav spomen načela federalizma i subsidijarnosti, kao i refleksiju koncepta konstitutivnih naroda. Konkretno, tražio sam da se unese formulacija kako je u BiH “potrebno nastaviti s ustavnim, političkim i izbornim reformama koje bi preobrazile BiH u djelotvornu, uključivu i potpuno funkcionalnu državu u kojoj bi se garantirala jednakost i demokratska zastupljenost svih njenih konstitutivnih naroda i građana temeljena na principima federalizma, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja, u skladu s načelima izraženim u prethodnim rezolucijama“, rekao je Picula.

On tvrdi da će, bez obzira na ovakav izvještaj, nastaviti snažno podržavati europski put Bosne i Hercegovine.

ZAŠTO: Željana Zovko, Tonino Picula i Sunčana Glavak glasali protiv dokumenta kojim se podržava evropski put BiH

– Napominjem kako su se načela jednakopravnosti, supsidijarnosti i federalizma nalazila u izvještajima od 2013. do 2018., a njihovo poštivanje smatram nužnim da bi BiH dovršila tranziciju u djelotvornu, uključivu i potpuno funkcionalnu državu garantovane jednakosti i jednakopravnosti. Bez obzira na ovakav izvještaj, nastavit ću snažno podržavati eurointegracijski put BiH. Međutim, kako bi pomogli BiH da napreduje na tom putu ne možemo ignorisati njeno ustavno uređenje (kao multietničke države) i politički realitet, zaključio je Picula u izjavi za naš portal.

Od 70 članova, koliko broji Izvještajna komisija za BiH, njih 50 je glasalo za usvajanje izvještaja o stanju u BiH, dok je njih osam bilo protiv. Picula je jedan od osam članova koji je glasao protiv usvajanja, kao i njegove kolegice Željana Zovko i Sunčana Glavak.

Kao što smo ranije pisali, Picula, Zovko i Glavak su tri predstavnika Hrvatske u ovoj komisiji, a interesantno je da su sve troje bili protiv usvajanja izvještaja koji podržava europski put BiH.