Američki biskupi spremni uskratiti Svetu pričest predsjedniku Bidenu

Američka biskupska konferencija izglasala je sa većinom od 168 glasova nastavak izrade formalne izjave o Euharistiji, 55 biskupa je bilo protiv. Dokument će se baviti crkvenim naukom o dostojnosti primanja Svete pričesti i na taj način izravno utjecati na primanje Euharistije od strane katoličkih političara koji zagovaraju pravo na pobačaj.

Izrada ovakvog dokumenta mogla bi odjeknuti po čitavom svijetu te nadahnuti druge biskupske konferencije, pa tako i našu u Hrvatskoj, da slično postupe.

Prijedlog dokumenta „O značenju Euharistije u životu Crkve“ pokrenut je na zahtjev nadbiskupa Joséa Gomeza iz Los Angelesa, dijelom kao odgovor na ono što je biskup Liam Cary nazvao „situacijom bez presedana u zemlji“, odnosno okolnosti u kojoj se katolički predsjednik “aktivno protivi učenju Crkve”, posebno učenju o teškom intrinzičnom zlu pobačaja.

Biskup Kevin C. Rhoades, predsjedatelj odbora Američke konferencije katoličkih biskupa (USCCB) zadužen za pitanje doktrine, objasnio je u unaprijed snimljenom obraćanju kolegama biskupima, da će se dokument “baviti temeljnim istinama u koje vjerujemo” o Euharistiji, uključujući i “Stvarnu prisutnost“ i njezin žrtveni karakter. Također bi se “usredotočio na potrebu slavljenja sakramenta s poštovanjem i ljepotom”, a treći odjeljak bi pokazao “kako nas sudjelovanje u Euharistiji poziva na obraćenje”.

Sastav ovog trećeg dijela dokumenta odnosit će se na “euharistijsku dosljednost”, pojasnio je Rhoades, referirajući se na potrebu da katolici prime našega Gospodina u Svetoj pričesti samo u stanju milosti.

Obris dokumenta izazvao je kontroverzu među nekim katoličkim svećenicima i laicima zbog zabrinutosti da, prema riječima kardinala Cupicha, “postoji očekivanje da uskratimo pričest predsjedniku države, predsjedniku zastupničkog doma i drugim političarima”.

Unatoč nizu protivljenja izradi dokumenta, a posebno pozivanju na crkveni nauk o dostojnosti primanja Svete pričesti, rasprava biskupa o tom pitanju otkrila je da prijedlog ima snažnu potporu.

Tijekom rasprave biskupa, nadbiskup Salvatore Cordileone iz San Francisca uputio je potresan poziv da se prijedlog podupre: „Oči cijele zemlje sada su uprte u nas. Ako sada ne uspijemo i ne ponašamo se hrabro u predstavljanju crkvenog nauka – ponavljam, ovo je poučni dokument, sveobuhvatan – u predstavljanju učenja jasno i uvjerljivo, o temeljnoj katoličkoj vrijednosti, kako možemo očekivati ​​da nas se ozbiljno shvati kad govorimo o bilo kojoj drugoj temi?”

“Podsjetio bih sve nas na riječi koje je sveti Ivan Pavao II. ponavljao tijekom svog pontifikata …”Ne bojte se”, zaključio je Cordileone.

Nadbiskup Joseph Naumann, predsjednik Odbora za život biskupskog konferencije, bez oklijevanje je zastupao nužnu potrebu za predloženim dokumentom baš zbog predsjednika države koji zagovara pravo na pobačaj, a istovremeno se identificira kao katolik.

“Oni koji se zalažu za pobačaj više ne govore o izboru. Oni o tome govore kao o pravu … naš predsjednik govori o tome kao o pravu”, rekao je Naumann. “Imamo katoličkog predsjednika koji to radi, podržava najagresivniju stvar koju smo ikad vidjeli napadajući život kada je najneviniji.”

Izvor