Me(h)ka naša!


Od danas – hvala našoj Matici – možemo preko hrvatske granice bez ikakva razloga. Takoreći, ‘nako! Ne treba nam – čak! – ni dokaz da imamo gdje spavati. Omekšalo! Nije nam „matična“ više samo Lijepa naša… Već – vidi naslov!

Piše: Josip VričkoKatolički tjednik

Nakon što je prije nekoliko dana otkriveno kako je za Srbe službeni Zagreb proglasio dane otvorenih vrata, tj. da mogu u Hrvatsku – za razliku od napaćenih Hercegovaca i Bosanaca – bez ikakve „Covid identifikacije“, vijest su se smjenjivale jedna za drugom.

Prvo su reagirali iz jedine suvisle oporbe u Hrvata, iz, dakle, Hrvatske republikanske stranke, uhvativši muštuluk. Prometnuli smo se, vele, od istočnih u bliskoistočne susjede!

Polako, po hladu…

Mada, ne mislim kako Lijepoj našoj treba (pres)trogo suditi. Neka Srbi, oni „pravi“, Vučićevi, idu na Jadran na plus 40, pa tko preživi, preživi. A mi, i, dakako, naša ovdašnja (nerazdvojna) braća Bošnjaci i Dodikovi Srbi iz prijeka, malo ćemo kasnije. Po hladu!

Znajući to, iz stožerne se stranke nisu obazirali na činjenicu da građani Be i Ha, s Hrvatima na čelu, na granici prolaze kalvariju, a Srbi ulaze mašući rukama. Reagirao je, doduše, lider HaDeZeu sestrinske Devedesetke, skandalizirajući se nad činjenicom da nam je hrvatska granica vrlo – tvrda. I dani su prolazili…

A onda, posljednjeg dana lipnja, iz “glavnog grada svih Hrvata” stigla je najava kako će nam – od danas! – omekšati način ulaska u Hrvatsku. Obznanio ju je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, uz nezaboravnu rečenicu: “Znate da su te osobe bile puštane u Hrvatsku ako su imale nužni razlog, pa su dokazivale svrhu putovanja. Sada će morati predočiti ili da su cijepljeni ili prebolovali koronavirus ili friško testirani.”

Omekšalo!

Znači, sad možemo u Hrvatsku bez ikakva razloga. Kad ne znaš što ćeš sa sobom – zna se! Ne trebamo, hvala Božinoviću i Matičnoj, ni dokaz da imamo gdje spavati. Široko nam polje. A i k’o da se i na plažama ne može “oko ubit”! Omekšalo! Nije nam, eto, matična domovina samo Lijepa naša, nego i Meka naša. A kako i ovdašnja braća Bošnjaci, također, mogu bez razloga, takoreći ‘nako’ put Hrvatske, onda je ona i njima Mehka naša! A Srbi iz prijeka?! Pa, oni će s nama u paketu. I njima je, eto, Lijepa našaMeka naša!

I samo što je Božinović obznanio kako su nam odškrinuta hrvatska vrata, Dragan Čović zaputio se u Split. Nije mu, vidjeli smo, trebao razlog. Iskoristio je prigodu nazočiti košarkaškoj utakmici između Hrvatske i Brazila u okviru kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju.

A kako je košarkaše gledao i stari basketbolaš, hrvatski premijer Plenković, visoki je gost iz (zapadnog) Mostara iskoristio tu zgoda te je sa svojim domaćinom razgovarao o Izbornom zakonu (u BiH, a ne, da ne bude zabune, u Hrvatskoj) i prelasku granice s Hrvatskom.

Joj, žao mi Srba!

Mediji, temeljem Čovićeve objave na Twitteru, izvješćuju kako se o ovim temama razgovaralo na poluvremenu. A i što treba – više?! Sve su to, kao što vidite, lake teme.

Kao da, ionako, nije sve već riješeno. Uostalom, hrvatski su košarkaši izgubili 30 razlike, pa su, vjerujem, Plenković & Čović imali i prečeg posla. Sad će im odlazak u Tokio na Olimpijske igre biti težak gotovo kao ulazak bh. građanima u Hrvatsku.

Ali… uvijek ima neko “ali”. U ovom nizu dobrih vijesti, ima, nažalost, i jedna loša. Srbi, oni Vučićevi, koji su do danas mogli u Hrvatsku kad se sjete, sada moraju sve kao i Bosanci i Hercegovci.

Joj, žao mi Srba!