Ustaše od stoljeća sedmog ili ustaška priviđenja danas?


Nakon nastupa Hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu 2020. (odnosno ove 2021.) oni koji „Vatrenima“, očito, ne mogu oprostiti uspjehe iz Rusije 2018., od jednog su običnog propusta ispleli cijelu povijesnu priču s ustašama u središtu.

Piše: Josip VajdnerKatolički tjednik

Već s prvom utakmicom – onom protiv Engleske, vidjelo se kako hrvatska izabrana vrsta nije na razini nastupa viceprvaka svijeta iz 2018. Međutim, oni koji svim srcem bodre Modrića i ekipu, nisu zbog toga zdvajali niti im psovali. Čekali su da odigraju jednu „mušku utakmicu“: da daju sve od sebe u jednom viteškom boju pa kako bude. I dočekali su to u srazu Vatrenih sa španjolskom Crvenom furijom. Nakon zaostatka od 3:1 uspjeli su se vratiti i izboriti produžetke, ali je na kraju ipak nedostajalo malo sreće (eh, da uđe ona Kramarićeva…) da prođu u četvrtfinale. Istina, bilo je tu i gafova s mijenjanjem kopački i pijenjem vode dok protivnici jurišaju na gol, al’ dobro sad. Španjolci su bili bolji i sretniji i treba im čestitati. Jedan neodlučen (Češka 1:1), jedna pobjeda (Škotska 3:1) i dva poraza (Engleska 0:1 i Španjolska 3:3/3:5), tako bi se ukratko mogao opisati nastup Hrvatske na EURO-u. Skromno, ali ipak za sve one koji vole „kockice“ – ponosno!

Došle „ustaše“

Međutim, nekima je očito važno bilo sve to popljuvati i nametnuti drugu temu: onu o ustašama, koji su, eto, nastupili i na Europskom prvenstvu 2021. (službeno 2020.).

Naime, na sve četiri utakmice na dresu Vatrenih bila je hrvatska zastava s grbom na kojemu je prvo polje bijelo. Gaf, rekli bismo, poput svih ostalih gafova koji se u poslu tiskanja materijala i pravljenja rekvizita događaju.

Dovoljno je prisjetiti se zelenih lopti na kojima uz hrvatski grb piše „Srbija“, ili zastava sa srpskom trobojnicom i hrvatskim grbom; a pojavila se informacija da je na prijateljskoj utakmici Hrvatske i Turske, umjesto turske zastave bila otisnuta zastava Tunisa. Nije nikakvo opravdanje, ali takvi se propusti događaju i oni se u svijetu gdje tržišta diktiraju sve,  trebaju adekvatno sankcionirati. I ništa više.

Da ne bi pukli od ljubomore

Međutim, nakon što su ga najprije u Hrvatskoj uočili i, u veleizdajničkom maniru, tendenciozno uputili na vezu s ustaškim režimom (index), to su onda srbijanski mediji uzeli razvlačiti (kurirblicb92telegraf). Očito, da stave naglasak na nešto drugo, kako ne bi pukli od ljubomore što su morali gledati Hrvate na još jednom natjecanju gdje se njihova reprezentacija nije plasirala. Njima su se pridružila i bošnjačka piskarala (klixavazfaktor…) kako bi dodali još materijala svome narodu da „ima razloga“ mrziti te “ustaške” Hrvate.

Ustaše i U2

No, to što je netko neobrazovan, nenačitan i da ne kažemo glup, ne daje mu za pravo biti bezobrazan i zlonamjeran. A upravo su se takvima pokazali svi oni mediji koji su dovodili i dovode prvo bijelo polje na hrvatskoj šahovnici sa ustašama, odnosno, implicitno s ustaškim zločinima.

Da su ikada išta o hrvatskoj povijesti dobronamjerno pročitali, pogledali povijesne grbove, prelistali fotografije s početka XX. stoljeća, vidjeli bi da su Hrvati – premda je nedvojbeno kako nisu stavljali naglasak na to – najčešće imali šahovnicu s prvim bijelim poljem. Ustaški režim Ante Pavelića to je samo preuzeo, ali s bitnom opaskom: što mu je dodao da nad grbom mora biti „znak u obliku zvjezdolike troplete vitice“ crvene boje koja uokviruje veliko slovo U modre boje na bijelom polju. Dakle, ustaškoga grba nema bez ovoga slova U!

I sada, inzistirati da je hrvatski grb s prvim bijelim poljem (kakvoga službeno danas ima hrvatska dijaspora!) zapravo „ustaški“, ravno je nebulozi kada bi netko irskoj, planetarno popularnoj, rock grupi U2 predbacio da su ustaše jer u svome imenu i logu imaju „ustaško“ slovo U.

Analogija je kristalno jasna: kao što je slovo U postojalo prije ustaša, pa ga oni preuzeli i nestali s pozornice svijeta, a onda ga u svoj naziv uzela grupa Bone Voxa te se njihov „grb“ (logo) U2 ne može povezivati s ustašama, tako je isto prvo bijelo polje postojalo u hrvatskoj šahovnici i prije ustaša, oni ga preuzeli i završili u povijesti, te se danas hrvatski barjak s prvim bijelim poljem, koji je – ponavljamo – i službena zastava hrvatske dijaspore, ne može nazivati ustaškim.

Crno na bijelo

A da je to sve naprosto puka istina koja utemeljenje nalazi u povijesti neka ilustriraju tri fotografije: krova crkve Sv. Marka na istoimenome trgu u Zagrebu (šahovnica s prvim bijelim poljem potječe iz doba restauracije crkve 1876. – 1882., a desno je grb Grada Zagreba);

Hrvatski srednjoškolci iz Tuzle 1913. (razvidno je prvo bijelo polje);

Zlatna misa biskupa Josipa Juraja Strossmayera iz 1888. u Đakovu (hrvatski grb s prvim bijelim poljem).

Slučajnim Hrvatima iz Hrvatske sve ovo poručuje da postoji puno ljepši, iskreniji i zdraviji način kako se iskazuje ljubav prema svome narodu i svojoj domovini. A svima koji su ljubomorni na uspjehe Hrvatske nogometne reprezentacije poruka – neka se okrenu sebi, budu dobronamjerni i čestiti, pa će ljubav prema svome dokazivati dugoročno isplativim poštovanjem prema tuđemu, a ne kratkoročno uspješnim raspirivanjem mržnje.

Jer priviđenja nisu odraz zbilje! Niti će ikada biti!