Božić ili božić

Božić ili božić

Isus u središtu Božića ili …?

Čarolija Božića nije u darovima, nego u Njegovom darovanju.

image002

ŠOPING JE STARA HEBREJSKA RIJEČ KOJA OZNAČAVA ROĐENJE ISUSA

EKSKLUZIVNI BOŽIĆNI RJEČNIK Veselje ti navješćujem, puče konzumeristički!

U satiričnom Božićnom rječniku dočaravamo vam što to katolici uistinu slave za Božić

Mnogi svjetski žitelji, pa tako i Hrvati smatraju da se za Božić slavi rođenje Isusa Krista. No kako su samo u krivu! Kristovo rođenje samo je manji i nebitniji dio božićnih blagdana. Kako biste lakše razumjeli što katolici uistinu slave, donosimo vam ekskluzivni Božićni rječnik, izdanje prvo.

Advent – najrasprostranjeniji katolički sport. Ova igra se igra na način da igrač-katolik u vremenskom razdoblju unutar 4 tjedna mora protrčati kroz što više trgovina po šoping centrima. Pobjednik je onaj koji pod bor postavi najviše skupocjenih darova. Važno pravilo je i to da nije bitno plaćate li poklone gotovinom, karticom ili na 364 rate.

Badnjak – dan u prosincu u kojem se po statistici članovi obitelji najviše puta u godini opsuju. Predmet svađe na Badnjak je bilo što: kićenje bora, pravljenje bakalara, odlazak na polnoćku… Ako vam badnjak kojim slučajem prođe u miru i veselju, odali ste se. Naime vi ste musliman, budist, hindus ili ateist.

Božićnica – sveti gral Božića, pojava važnija i od samog rođenja Spasitelja. Ne brinite se, nekima je Božić ipak draži. Onima što rade u privatnom sektoru i nikada je nisu vidjeli. Stoga neki od njih smatraju da ova sveta pojava uopće ne postoji. Državni službenici, njih nekoliko milijuna, samo se smiju na ovu konstataciju i to na njihov račun.

 

Bakalar – riba koja boluje od anoreksije. Poslije Badnjaka najveći uzrok svađa u katoličkoj obitelji. Naime, bakalar prije samog čina kuhanja danima ne izlazi iz kade što užasno nervira ženski dio populacije vaše obitelji. Ona bakalar smatra, em atakom na svoj privatni prostor, em glupakom koji danima boravi u vodi i kadi, a nikako da skine smrad sa sebe.

Bog – Stvoritelj Zemlje, čovjeka, mora, kiše, sunca, planine, vulkana… Za prosječnog pater familiasa potpuno nevažan akter Božića, osim u ponekom slučaju. Recimo, ako mu dijete prilikom (iz)gradnje Betlehema, umjesto pokraj štalice, postavi ovce negdje gdje mu se ne sviđa, on će ga roditeljski upozoriti spominjući Boga.

Betlehem – umjetničko djelo patera familiasa kojeg izrađuje u popodnevnim satima Badnjaka. Još prošlo ljeto ženi je na kupanju rekao da uzme nekoliko povećih žala, jer ove godine ima ideju kako će unaprijediti pravljenje štalice. Poslije je našemu junaku inženjeru arhitekture zamisao pala u vodu, jer prokleta kamenja nisu htjela stajati jedan na drugom bez da padnu. Tako su mu, suprotno biblijskim zapisima, Isus, Marija i Josip ostali bez krova nad glavom.

Čovjek – živo biće koje je u samom središtu slavljenja Božića. Kad se dobro naždere i naloče, osjeća se kao da se ponovo rodio.

Čudo – Mastercard kartica. Imate jednu litru vina i četiri ribice. Onda banu gosti i naravno da je to malo. Ali neka čudesa ne možete kupiti novcem, jer ga nemate. Za sve ostalo tu je Mastercard kartica. Odete je malo popeglati i stvorite više vina i ribe čak i od samog Isusa onomad na onoj svadbi u Kani Galilejskoj. Ali za razliku od mladenaca iz Kane, vi ćete to vratiti.

Evanđelje – highlights hepeninga u kojem nam crkveni mafijaš objašnjava što se to točno dogodilo prije 2014 godina. Dok don popuje, onaj mali napredni Luka, od starog profesora Pere sin, vrti glavom: čuo je on negdje ili čitao da je Isus rođen nekoliko godine prije Krista. Sad mu ništa nije jasno.

Filmski božićni maraton – podsjetnik na činjenicu da koji smo mi kreteni što HRT-u plaćamo pretplatu.

Godina Nova – pravi Božić. Nema pravljenja bora, nema bakalara, nema polnoćke. Samo pijačina i jedačina, a ujutro umjesto Grincha, bečki novogodišnji koncert i skijaški skokovi. Puno bolji lijek za mamurluk.

Herod – prva osoba u povijesti koja je smatrala da nije dobro prenapučiti planet Zemlju. Njegove proročanske zamisli žive čak i danas u 21. stoljeću. Koriste ih Kinezi, ali nešto suptilnije. Crkva smatra da i zapadna civilizacija rabi njegovu ostavštinu i to u obliku kondoma (oni manje napredni) i obliku pobačaja (oni jače napredni)

Isus – Bog-čovjek čije rođenje igra sporednu ulogu u vrijeme Božića. Nikada se katoličkim redateljima nije uspio nametnuti kao glavni glumac. Prave role su oduvijek namijenjene vinu i purici.

Jaslice – mjesto gdje se Isus rodio. U spomen na taj događaj katolici danas spavaju na Perfeta Dreams i Hespo madracima koji su antibakterijski, a možete ih okretati na oba dvije strane zavisno od toga je li zima (Božić) ili ljeto (Uskrs).

Kolenda – sofisticirani proces kojim dubrovački prosjaci uzimaju lovu od svojih sugrađana.

Korporacija – tvrtka zbog koje se slavi rođenje Mesije. Čelnici korporacija jedini su pravi štovatelji dolaska na svijet čovjeka-Boga – zvijezda je rođena – u obliku potrošačkih kupona.

Križ – zlatni simbol vrhunskog noćnog provoda. Obično se razapne u sredinu raskopčane košulje i metne na dlakava prsa. Najčešće ćete ga vidjeti u crkvama gdje se štuju Ceca, Seka Aleksić i ostale boginje pravog Hrvata katolika.

Liturgija – živa dosada koja traje oko uru vremena kada napokon i umre. Najjači je onaj dio kada don kaže da idemo u miru, a akustičnim crkvenim svodom se prolomi uzdah olakšanja: Bogu hvala.

Molitva – monolog siromašne osobe koja ima reperske sklonosti. Za razliku od nje, svi oni koji imaju bolje auto od Ford Focusa nikada nisu viđeni kako na koljenima izgovaraju riječi u smjeru gore.

Molitva u djece – monolog mališana čija je poanta dobivanje smart mobitela.

Maslinska gora – izrazito značajno mjesto u životu pravog vjernika. Naime svjetski je poznato da otamo dolazi vrhunsko maslinovo ulje, a kakva je to božićna salata bez vrhunskog začina.

Mobitel novi – božićno otajstvo 21. stoljeća

Novi zavjet – napokon nema skakavaca, kuge, žaba, pomora prvorođenčadi, umiranja žita i žitnih proizvoda, bježanije iz Egipta, gorućih grmova, razdjeljivanja mora… Svijet je napokon bolje mjesto za život. Još da nema Nerona.

Nogomet – sport u kojem se najbolje vidi raskol unutar Crkve. Dok katolici na Štefanje nastavljaju s opijanjem, protestantski Englezi nabijaju loptu po Anfield Roadu.

Ovca – preslik slike svoje koju hrvatski katolik-glasač postavlja u Betlehem nedaleko od krave i tovara.

Pjesma, božićna – tekst koji svaki pravi vjernik misli da zna pjevati. Ali u praksi ne zvuči baš tako. Kada se pjeva „To otajstvo čuj, čuj, i k jaslicam pristupljuj. Pristupljuj!“ genijalno zvuči kada se vrši rasčlamba glagola Pristupljuj, pa se katolici-antipjevači neartikulirano deru „Pljuj, Pljuj“. Možda im to fora zvuči.

Poncije Pilat – osoba koja boluje od opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Da je Pilat umjesto pranja ruku, imao neku drugu boljku, poput recimo pranja oklopa rimske legije, sveto pismo se najvjerojatnije ne bi ni ispunilo.

Polnoćka – dobrodošao predah od alkohola.

Pravoslavci – lijeni katolici koji kasne s proslavom Božića.

Repatica – meteorološka pojava koja nikad prije Kristova rođenja i nikad poslije nije zabilježena kako na Bliskom istoku, tako i na svijetu. Međutim, krajem prošlog i početkom ovog stoljeća nešto slično je zaista viđeno u Izraelu i okolnim zemljama. Kasnije se ispostavilo da nije riječ o zvijezdi repatici, nego američkim projektilima Tomahawk.

SMS, a može i e-mail jer je jeftiniji – binarni zapis kojim se preko volje čestitava Božić svim (ne)prijateljima i poznanicima. Odašilje se preko lansirne rampe Send to all. A tko je točno to ‘all’, vlasnik SMS-a baš i ne zna.

Sotona – nepozvani božićni gost. Kasnije se imenica sotona u hrvatskom narodu zamijenila imenicom punica.

Svećenik – crkveni čimbenik odabran da nam na polnoćki objasni što se to točno dogodilo prije 2014. godina. Za vrijeme njegovog izlaganja vjernici obično imaju pametnija posla: zijevaju, gledaju tko je od susjeda došao na misu, misle da su mogli umjesto teletine peći janjetinu…

Šoping – stara hebrejska riječ koja označava rođenje Sina Božjeg.

Štefanje- iskrcavanje umornih božićnih ratnika na stanove osoba koje se nazivaju Stjepan, Stijepo i slično, te nastavljanje trovanja tijela, ovoga puta na tuđi račun.

Tri sveta kralja – reklamna kampanja UEFA-ine Lige prvaka kojom se propagira Stop rasizmu i Da mirisu, zlatu i tamjanima.

Tiha noć- policijska akcija kojom se želi spriječiti bacanje bombi i granata tijekom i oko Božića. Svake godine neslavno propadne.

Uskrs – najveći katolički blagdan. Doduše kada čovjek realno gleda ni po čemu se ne može mjeriti sa blagdanom Božića. Em uvijek pada u nedjelju, pa nema slobodnih dana, em tad počinje već laganini ljeto, pa ljude briga za blagdane. Zbog svojega tajminga usred crne zime, Božić je postao meta korporacija i zato je danas takav kakav jest – nikakav. Blaženi komunizam, tada se na poslu slavilo rođenje Krista, a ne novog softvera.

Vijest radosna – hrvatski pravoslavci moraju raditi za svoj Božić, he, he!

Zet – glavni krivac neuspjele proslave Božića prema zamislima glavnog ženskog organizatora, a  to je sotona, pardon, punica.

Židovi – glavni negativci Božića. Možete ih prepoznati svuda oko sebe. U liku mesara koji vam je prodao žilavo meso, u liku dilera što vas je zeznuo prodavši vam izmiksani kokain, u liku žene koja vam brani da popijete dvocifreni broj bilo čega…

 

 

(preuzeto iz Dubrovačkog dnevnika, i donekle preuređeno)