Američki biskupi podijeljeni oko izdavanja izuzeća od primanja cjepiva protiv COVID-a

Nadbiskupija Los Angelesa posljednja je u nizu američkih biskupija koja je objavila da neće dijeliti vjernicima potvrde o izuzeću zbog njihovih vjerskih uvjerenja kako ne bi bili prisiljeni primiti cijepivo protiv koronavirusa.

U kratkom priopćenju, nadbiskupija je rekla kako “preporučuje da to učine svi članovi katoličke zajednice koji mogu primiti cjepivo protiv COVID-19. Nadbiskupija ne daje pojedincima pisma o izuzeću kako bi se izbjeglo cijepljenje protiv COVID-19. Nadbiskupija ne smatra cjepivo protiv COVID-19 moralno neprihvatljivim te potiče sve vjernike na cijepljenje.”

U Izjavi nadbiskupijskim svećenicima, koriste se citati iz dokumenta kojeg je izdala Kongregacija za nauk vjere u prosincu, ali nije uključila da “cijepljenje u pravilu nije moralna obveza” i “stoga mora biti dobrovoljno”.

Američki biskupi izdali su različite izjave o tome postoji li obveza cijepljenja protiv koronavirusa.

Tako su biskupi u Coloradu naglasili potrebu poštivanja onih koji imaju prigovor savjesti na cjepiva protiv COVID-19 i ponudili predložak pisma za sve katolike s primjedbama na obvezno cijepljenje.

“U slučaju cjepiva protiv COVID-19 uvjereni smo da vlada ne bi trebala nametati medicinske intervencije pojedincu ili skupini osoba. Pozivamo na poštivanje uvjerenja i osobnih izbora svake osobe”, izjavila je katolička konferencija biskupa u Coloradu.

“Uvijek ostajemo na oprezu kada bilo koja birokracija nastoji nametnuti jedinstvene i sveobuhvatne zahtjeve skupini ljudi u područjima osobne savjesti”, rekli su biskupi dodajući, “kršenje ljudskih prava i gubitak poštovanja prema dostojanstvu koje je Bog dao često počinje mandatom neke vlade koja ne poštuje slobodu savjesti.”

Slično, biskupi Južne Dakote ovaj su tjedan izjavili da bi katolici čija savjest ne dopušta primanje cjepiva, trebali slobodno tražiti vjersko izuzeće od bilo kojeg mandata za cjepivo.

U prosincu 2020. nadbiskup Joseph Naumann iz Kansas Cityja u Kansasu rekao je za EWTN-ov Pro-Life Weekly da s obzirom na donošenje odluke o cijepljenju protiv Covida, „smatram da se, kao i u svemu, moramo moliti. Moramo zatražiti od Duha Svetoga da nam da mudrosti da učinimo pravi izbor, moralni izbor za nas. I moramo odvagnuti: dobro čuvanje našeg zdravlja, zdravlje naših najmilijih, zdravlje zajednice. ”

“Ujedno, moramo se snažno zauzimati za zaštitu nevinih ljudskih života i okončanje kulture smrti i pobačaja”, rekao je.

Nadbiskup Naumann rekao je da, iako postoji “moralno opravdanje” za primanje cjepiva, “ne moraju svi donijeti takvu odluku”. Rekao je da su dostupna cjepiva protiv Covida “dozvoljena i dopuštena”, iako nisu obavezna.

Nadbiskupija New York 30. srpnja uputila je svećenike da ne odobravaju vjerska izuzeća za cjepiva protiv COVID-19, rekavši da bi to bilo u suprotnosti s papom.

Izdavanjem vjerskog izuzeća za cjepivo, rekla je nadbiskupija, svećenik bi se “ponašao u suprotnosti s Papinim direktivama i sudjelovao u činu koji bi mogao imati ozbiljne posljedice za druge. Zamislite da student dobije vjersko izuzeće, zarazi se virusom i širi ga po kampusu. Jasno je da bi ovo bilo neugodno za nadbiskupiju.”

U Kaliforniji su biskupi i u San Diegu i u Montereyu izjavili kako njihove lokalne crkve neće potpisati pisma o izuzeću od mandata cjepiva protiv koronavirusa.

Biskup McElroy iz San Diega upozorio je kako se u pismu o izuzeću od župnika traži – „da ne podrži ono što Crkva poučava o tom pitanju, već ono što bi pojedinci mogli uočiti kao svoj izabrani put, čak i kad je njihov put izgrađen na odbacivanju crkvenog učenja o moralnosti cjepiva protiv Covida.”

Izvor/quovadiscroatia.hr