Woke komunisti versus klasični komunisti – novi Hladni rat?

Valja primijetiti da američki imperij agresivno širi dekadentne “progresivne” ideje lijevoliberalne hegemonije, dok je kineskomu režimu na umu ponajprije ekonomsko-financijsko penetriranje drugih zemalja. 

Foto: MARTON MONUS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Foto: MARTON MONUS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELLDemonstrators protest against Hungarian Prime Minister Viktor Orban and the latest anti-LGBTQ law in Budapest, Hungary, June 14, 2021

BLOG PIŠE Viktor Matić/&Večernji list

Iako američko društvo još nije potpuno potčinjeno lijevoliberalnim, tzv. Woke dogmama, jasno je da su poluge američke vanjske politike čvrsto u rukama lijevoliberalnih snaga. Sjedinjene su Države, naime, ljevičarski imperij. Riječ je, k tomu, o bezobraznom i oholom imperiju sa selektivnim – licemjernim – pristupom djelovanja: kršćanske saveznike poput Poljaka gura se na kršćanske Ruse (pritom se Poljaci baš i ne bune oko toga!), a „sazad“ im se nameće lijevoliberalna kulturna revolucija (strana i poljskomu i ruskomu društvu) čije tekovine promiče najjača vojna sila svijeta; dugine zastave lijevoliberalne hegemonije oholo se postavljaju na zgradi imperijalna veleposlanstva u središtu Katoličke Crkve, a ista se takva politika simbola ne provodi u savezničkim islamističkim zemljama; surađuje se s islamistima protiv sekularista diljem Bliskoga istoka i Sjeverne Afrike, dok se konzervativne politike kršćanske provenijencije u savezničkim zemljama Poljskoj i Mađarskoj etiketiraju kao autoritarne i nazadne; Putina se žigoše kao najveće totalitarno zlo na kugli zemaljskoj, a savezničke islamističke totalitariste drži se kao kap vode na dlanu; prava muslimana u Kini su u fokosu, a prava kineskih kršćana jedva da se i spominju (primijetite poveznicu u odnosu SAD-a spram Hrvata u BiH).

Neokonzervativni jastrebovi u vezi s vojnoindustrijskim kompleksom stvorili su prešutni savez s lijevoliberalnim imperijalistima. To je poznata slika dronova s duginim bojama. Pored toga, velike “multinacionalne” korporacije sa središtem u srdcu imperija namirisale su profit te također uskočile u vlak Woke ludila. No, kako je online publika primijetila, Woke znakovlje koje rabe u zapadnim zemljama, ove korporacije, baš poput javnih dužnosnika imperija, izbjegavaju u većinski muslimanskim zemljama.

Najveći rival američkomu imperijalizmu je kineski imperijalizam. Valjalo bi istražiti koliko se lukava kineska vanjskopolitička elita koristi lijevoliberalnim (npr. protu-imperijalističkim, protu-nacionalističkim ili protu-rasističkim) diskursom u svrhu slabljenja/mekšanja “Zapada” te ispunjaja svoje Realpolitik. S druge strane, lakše je uočiti da na unutarnjem planu kineski komunisti ne dopuštaju da ideje Woke komunizma puste duboko korijenje u njihovoj zemlji. Koliko mi je poznato, kineski komunisti npr. ne dopuštaju radikalno redefiniranje institucije braka ni posvajanje djece od strane istospolnih parova. Ispada tako da macho komunisti (koji su zaslužni za smrt milijuna rođenih i nerođenih, odnosno za razaranje milijuna obitelji) danas više brane instituciju (nuklearne) obitelj od Woke komunista. To je svojevrsni prevrat kada se uzme u obzir da je marksistima među glavnim institucijama na meti bila upravo obitelj. Dojma sam, k tomu, da se kineski režim nešto više opire nasrtajima transrodne ideologije od američkoga režima koji je objeručke prigrlio i internalizirao tu ludost.

Ima li u navedenim razlikama između američkoga režima/imperija i kineskoga režima/imperija materijala za novi Hladni rat? Hladni je rat, naime, bio uvelike ideološke prirode: liberalni imperijalisti protiv komunističkih imperijalista. Kršćanima je, dakako, jasno da su liberalizam i komunizam umnogome dvije strane iste medalje, iste filozofije, pa su se po tomu dvije strane u Hladnom ratu zalagale za istu stvar – emancipaciju čovječanstva od tradicionalnih i prirodnih ograničenja – na dva različita načina: individualistički ili kolektivistički (Ahmari 2021: 198).

Čini mi se da je američko-kinesko rivalstvo ponajprije klasična imperijalna borba za globalnu moć i utjecaj. Ideologija je, dojma sam, od manjega značaja u tom odnosu. Ipak, valja primijetiti da američki imperij agresivno širi dekadentne “progresivne” ideje lijevoliberalne hegemonije, dok je kineskomu režimu na umu ponajprije ekonomsko-financijsko penetriranje drugih zemalja. Zbog toga i ne čudi da Viktor Orban, jedan protukomunist (unutar mađarskih granica) i lider male nacije koja je konstantno na meti zapadnjačkih Woke komunista i imperijalista, održava pristojne odnose s kineskim komunistima, dakle komunistima koliko-toliko starijega, i društveno koliko-toliko konzervativnoga, kova. Riječ je o ekonomskoj suradnji i poštivanju međusobna suverenizma, koncepta koji lijevoliberalni imperijalisti ne mogu podnijeti – pogotovo ako neke nacije, poput mađarske, konzumiraju suverenizam ne bi li se obranile od lijevoliberalne/Woke revolucije.