TDK2021 – Održana kreativna radionica pisanja glagoljice

U okviru Tropletovih dana kulture 2021 održana je kreativna radionica pisanja glagoljice. U radionici je sudjelovalo nekih 25 učenika. Postojao je puno veći interes, nažalost morali smo odbiti puno zainteresiranih. Nismo ih mogli primiti zbog prostornih ograničenja, ali i zbog nemogućnosti kvalitetnog rada sa većim brojem sudionika.

Na početku, sudionici su kroz kratko izlaganje i prezentaciju upoznati s hrvatskim povijesnim pismima, a posebno s glagoljicom. Upoznati su s povijesnim okolnostima u kojima je glagoljica nastala i s njenim ogromnim prinosom duhovnomu i kulturnomu razvitku Hrvata.

Nakon toga su učili pisanje slova glagoljice. Dobili su zadaću neku od poznatih latinskih izreka (na hrvatskom) napisati latinicom a zatim ispod toga glagoljicom. Svi polaznici su iskazali veliku zainteresiranost i bili inspirirani pa su uskoro pokazali i zavidnu vještinu pisanja glagoljice. Neke njihove rukotvorine su prava mala umjetnička djela.

Od srca zahvaljujemo svim sudionicima Radionice i njihovim profesorima koji su ih zainteresirali za ovu lijepu aktivnost. Također hvala voditelju radionice prof. Višeslavu Lučiću kao i Caritasu biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan i njihovom ravnatelju don Željku Majiću čiji prostor smo koristili za održavanje radionice. Neka dragi Bog čuva i nagradi sve spomenute!

U nastavku možete pogledati foto galeriju s radionice: