Mladi iz Mostara u "Potrazi za korijenima" - Crkva na kamenu

Svake godine HKZ Troplet u okviru Tropletovih dana kulture – vjera, baština, identitet organizira Studijski dan „Potraga za korijenima“, jednodnevno studijsko putovanje namijenjeno prvenstveno mladima, studentima i učenicima završnih razreda srednje škole.

Želimo kod mladih potaknuti interes za proučavanjem i istraživanjem naše baštine te produbiti ljubav prema našem identitetu i kulturi općenito. Nastojimo okupiti mlade koji žive, studiraju ili rade u Mostaru, a posebno mlade vjernike koji su najaktivniji u mostarskim župnim zajednicama te s njima posjetiti povijesne lokalitete i arheološka nalazišta, muzeje i galerije, tragajući za povijesnim korijenima našeg naroda i kulture.

Svake godine krećemo određenom rutom, a polazišna točka uvijek je ranokršćanska bazilika u Cimu u Mostaru. Ove godine tragamo za povijesnim korijenima našega naroda i njegove kulture dolinom Neretve prema jugu, preko čapljine i Ljubuškog do Šiljevišta i natrag u Mostar.

Nakon posjeta ostacima bazilike u Cimu, planiramo posjetiti ostatke kasnoantičke (ranokršćanske) bazilike u Žitomislićima, te arheološki spomenik iz rimskog doba, villa rusticu Mogorjelo u Čapljini. Nakon toga posjetit ćemo obnovljenu rodnu kuću sluge božjeg Patra Barbarića u Šiljevištima, koja je sad pretvorena u kapelica, mjesto molitve i mira. Tu će se slaviti sveta misa i prirediti ručak. Zatim idemo u Ljubuški posjetiti najstariji muzej u BiH i  Zbirku umjetnina sa stalnim postavom pod nazivom “Majka” u franjevačkom samostanu sv. Ante Padovanskog na Humcu. Nakon toga razgledati ćemo Stari grad Ljubuški (tvrđava hercega Stjepana).

Planiramo se okupiti u 8 sati, u subotu 6. studenoga, na platou ispred stadiona Zrinjskoga (podno Velikih stuba). Potom bi posjetili ostatke ranokršćanske bazilike u Cimu, gdje bi imali kratko izlaganje a zatim bi nastavili po gore spomenutoj ruti. Na svim lokacijama bi trebali imati stručno vodstvo. Očekuje se povratak oko 16.30 sati.

Pozivamo mlade na ovo lijepo i sadržajno studijsko putovanje, koje je prigoda za  upoznavanje s našom kulturnom baštinom, duševno obogaćivanje, ali i prilika za upoznavanje i druženje sa svojim vršnjacima s kojima dijele isti svjetonazor i pogled na život. Naravno, sve troškove Potrage snosi HKZ Troplet.

Prijaviti se može pojedinačno ili skupno Tropletovoj pleternici za mlade Janji Marušić, na telefon 063 449 374. Prijave će se primati do popune raspoloživih mjesta u autobusu.

Villa rustica Mogorjelo Čapljina
Šiljevišta
Muzej Humac Ljubuški
Muzej Humac Ljubuški
Stari grad Ljubuški