I pored ružnog vremena prethodnih dana i i još ružnije vremenske prognoze za subotu, ipak je tridesetak mladih sudjelovalo u studijskom danu „Potraga za korijenima“. Pored mladih iz Mostara, među kojima je bilo studenata iz drugim mjesta, potrazi se pridružilo i pešest mladih iz župe sv. Franje u Čapljini.

U Potragu se uputio i don Vinko, duhovni pomoćnik u župi sv. Tome Apostola na Bijelom Brijegu, koji je na početku i kraju putovanja udijelio svoj svećenički blagoslov, duhovno animirao sudionike molitvom i pjesmom tijekom putovanja, ali i predvodio pjevanje tijekom svete mise.

Kako je bilo i planirano, nakon okupljanja sudionici su posjetili ranokršćansku baziliku u Cimu u Mostaru, vjerojatno najznačajniji povijesni lokalitet na području Mostara. Nažalost, cimska bazilika nije dovoljno vrjednovana i poznata čak ni mostarskoj javnosti, teško je pristupačna i zapuštena što govori o odnosu našeg društva spram našoj povijesti i baštini. Još žalosnija činjenica je da je slična bazilika koja se nalazila u Sutini na ulazu u Mostar u potpunosti iskrečena, nema joj ni traga.

Poslije posjeta ostacima bazilike u Cimu, sudionici Potrage su posjetili široj javnosti gotovo nepoznate ostatke kasnoantičke (ranokršćanske) bazilike u Žitomislićima, Taj nacionalni spomenik, dvojna bazilika s gospodarskim zgradama, ogromne vrijednosti ne samo da je nepoznat nego je zapušten, teško pristupačan i zarastao u šiblje i drveće. Čak je i uništena informacijska ploča koja je bila postavljena, kao i klupa i korpa za otpatke.

HKZ Troplet će pokrenuti akciju, u suradnji s nadležnim institucijama i uz stručno vodstvo, kako bi se ovaj vrijedni povijesni spomenik barem očistio od šiblja i grmlja.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 1636229407960-1024x576.jpg

U Čapljini na lokaciji Mogorjelo smo razgledali najznačajniji arheološki spomenik iz rimskog doba u Hercegovini, ostatke vojnog logora i ville rustice. Na sve tri spomenute lokacije stručno vodstvo i detaljne informacije o tim povijesnim lokacijama je pružila diplomirana arheologinja Dijana Krešić.

Nakon Mogorjela, uputili smo se u Šiljevišta u župi Klobuk, rodno selo sluge božjeg Petra Barbarića. Tu nas je na imanju koje je Stanko Barbarić, pranećak Petrov, poklonio Vrhbosanskoj nadbiskupiji, dočekao i ljubazno pozdravio i ugostio don Željko Marić, ravnatelj KŠC Travnik. KŠC Travnik u ime Vrhbosanske nadbiskupije gospodari tom zadužbinom (legatom) Barbarića. U kapelici koja je uređena u obnovljenoj rodnoj kući sluge božjeg Petra Barbarića služena je sveta misa. Misu je predvodio don Željko Marić, uz koncelebraciju fra Roberta Jolića, župnika župe Klobuk i don Vinka Puljića.

Prije svete mise don Željko je nadahnuto govorio o slugi božjem Petru Barbariću a nakon svete mise, svi sudionici Potrage su se okrijepili ručkom koji je pripremilo ljubazno osoblje KŠC Travnik. Od srca hvala njima i don Željku!

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 1636229578987-1024x576.jpg

Nakon toga smo u Ljubuškom posjetili najstariji muzej u BiH koji se nalazi u franjevačkom samostanu sv. Ante Padovanskog na Humcu, uz stručno vodstvo diplomiranog arheologa Mirka Rašića koji nas je pratio i na sljedeću lokaciju koju smo posjetili, stari grad Ljubuški.

Tu smo razgledali izuzetno vrijedne muzejske eksponate, od prapovijesti preko rimskog doba da srednjeg vijeka. Među vrijednim izlošcima, svakako treba spomenuti Humačku ploču, najstariji je pisani spomenik Hrvata u BiH, koja je pisana je starohrvatskom ćirilicom (bosančicom) s uporabom pet slova na glagoljici, što je svjedočanstvo da se na ovim prostorima ranije koristila glagoljica.

Nakon muzeja, uputili smo se na stari grad Ljubuški, srednjovjekovnu tvrđavu koja se nalazi na brdu Buturovica iznad Ljubuškoga. Naziva se i tvrđava Herceg Stjepana, premda je starija od njega. S detaljima o starom gradu, nacionalnom spomeniku, povijesti, značaju ali i obimnoj rekonstrukciji koja se financira iz EU fondova upoznao nas je naš vodič.

Nakon silaska sa starog grada, čim smo došli do autobusa počela je kiša, iako je prijetila ali nije padala cijeli dan. Kao da je nas čekala. Bogu Hvala!

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 1636229719347-1024x576.jpg

Planiramo se okupiti u 8 sati, u subotu 6. studenoga, na platou ispred stadiona Zrinjskoga (podno Velikih stuba). Potom bi posjetili ostatke ranokršćanske bazilike u Cimu, gdje bi imali kratko izlaganje a zatim bi nastavili po gore spomenutoj ruti. Na svim lokacijama bi trebali imati stručno vodstvo. Očekuje se povratak oko 16.30 sati.

Pozivamo mlade na ovo lijepo i sadržajno studijsko putovanje, koje je prigoda za  upoznavanje s našom kulturnom baštinom, duševno obogaćivanje, ali i prilika za upoznavanje i druženje sa svojim vršnjacima s kojima dijele isti svjetonazor i pogled na život. Naravno, sve troškove Potrage snosi HKZ Troplet.