TDK2021 – Pater Ike Mandurić održao predavanje za mlade na temu „Imaju li Kršćani i danas moć mijenjati svijet?“

U okviru Tropletovih dana kulture 2021, u utorak poslije večernje svete mise, izuzetno zanimljivo i nadahnuto predavanje za mlade je održao poznati isusovac, p. Ike Mandurić. Tema predavanja je bila Imaju li Kršćani i danas moć mijenjati svijet?, s podnaslovom Možemo li još išta osim same molitve?

Ovdje ćemo prenijeti neke naglaske predavanja p. Ike.

Kršćani danas olako zdvajaju, gube se u komentiranjima događanja u svijetu, zgražanja nad njegovim obijesnim bezboštvom, i u vlastitoj bezidejnosti jedino što vide da mogu učiniti, jest molitva. Nekada su kršćani bili glavni pokretači i nositelji svih zbivanja u svijetu, ali čini se da su ta vremena davno prošla, te jedino čega se možemo sjetiti, jest, molitva, te jedni druge uvjeravamo da nam jedino to preostaje. No, zar nismo još u izvještaju o stvaranju, pozvani na nešto više osim same molitve? Gdje je kršćanska kreativnost, stvaralaštvo; gdje je nestala domišljatost? Nije li i danas moguće preokrenuti trend zbivanja, te ponovno dati smjer i obrise svakom ljudskog djelovanja?

To što su se strukture društva ateizirale i odmakle od kršćanskog identiteta, nije li znak vremena, i vapaj Krista u tim strukturama da im mi kao Kršćani damo ono što u pologu vjere imamo i jesmo?

Nije li moguće oduhoviti strukture i profesije? Duhovno ih osnažiti, otkrivajući kako se danas na kršćanski način i u Kristovom duhu živi svaka profesija, u Kristovom duhu djeluje svaka struktura? Što ako je to ipak moguće; i ako smo upravo na to pozvani – da tako činimo djela Gospodnja? 

Trebamo se ohrabriti za obvezatna nova djelovanja. Hrabrost ima temelj u ljubavi! Ako istinski voliš ono što jesi i što je tvoje, nema zapreke. Pojedinac ne može sam puno učiniti. Kad se uvežemo, skupimo snage, harmoniziramo karizme i okružimo se dobrim suradnicima, uspjeh je zagarantiran i nastaju nova svitanja.

U nastavku možete pogledati foto galeriju s mise, predavanja i druženja nakon predavanja.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je MSR_6797-1024x683.jpg