Nakon neželjene i preduge stanke svjetlo dana je ugledao još jedan zbornik najuspjelijih učeničkih radova, a on je kruna Tropletova natječaja za najbolji neobjavljeni učenički rad koji se, već tradicionalno, svake godine objavljuje o Svetom Josipu. U suradnji sa školom jednog od pobjednika natječaja, HKZ Troplet priređuje književni susret kako bi predstavili izabrane radove i njihove autore.

Ovogodišnji zbornik, vrlo simboličnog imena, Na susret pozvani predstavljen je u srijedu, 10. studenoga, u posuškoj gradskoj kinodvorani, a domaćin je bila Gimnazija fra Grge Martića čija je učenica Sanja Đerek bila najuspješnija u konkurenciji srednjoškolskih radova.

Kulturno-umjetnički program započeo je  Lijepom našom koju je izveo školski zbor. Na samom početku voditeljica programa istaknula je da su strah od susreta, dodira i zagrljaja, koje je izazvala još uvijek aktualna pandemija, bili glavni motivi određivanja tema natječaja. Tako je tema za osnovne škole bila Susresti prijatelja, a za srednjoškolce Snaga susreta. Na natječaj je pristiglo oko 200 radova što je pokazatelj da su teme bile „u sridu“ i da mladi jako vole pisati čime svjedoče o svojoj ljubavi prema hrvatskoj riječi. A to je jedna od smjernica u radu HKZ Troplet o čijem je djelovanju, nakon pozdrava svim nazočnima i zahvale domaćinima na gostoprimstvu, govorio predsjednik Miroslav Nikolić. Istaknuo je da povjerenstvo za izbor najuspjelijih radova nije imalo lak posao.

Nije lako bilo ni recezentu prof. dr. Marku Tokiću koji je rekao da: „…svaki taj rad zaslužuje čitanje i naše propitivanje nas samih i svijeta u kojem živimo. Da ga iznova vidimo okom djeteta koje izrasta u čovjeka. Tu. Ovdje. U Hercegovini i Bosni. Na svojoj zemlji. U svojoj tradiciji. Možda i kako bi iznova povjerovali da je život jači od svake nevolje. Možda i zato da se uvjerite da na svakom pedlju ove napaćene još uvijek postoje snovi i nade, postoji vjera i veliko mlado srce koje tuče buduće vrijeme.“ Naglasio je kako treba svakome od mladih pisaca iskazati poštovanje jer su se:“…usudili u svijetu zaglušenom od buke ( ili jeke praznine ) izreći blagu riječ vlastite nade.“

I usudili su se i izrekli su u rijekama milozvučnih riječi koje su u nastavku programa pročitali, a za svoja uspješna literarna djela uručene su im zaslužene nagrade – pohvalnice, novčane nagrade, primjerak zbornika, zastavu Herceg – Bosne i knjigu Marka Tokića Sasvim obične pjesme.

Nagrađeni osnovnoškolci su:

  1. Lea Ivanić, Osnovna škola Gromiljak, Kiseljak
  2. Ljubica Boban, Osnovna škola fra Stipana Vrljića, Sovići, Grude
  3. Paola Kevilj, Osnovna škola Franice Dall’era, Vir, Posušje
  4. Viktorija Džidić, Osnovna škola Cim, Mostar
  5. Marija Elizabeta Barišić, Osnovna škola Ivana Mažuranića, Tomislavgrad, PŠ Franje Nevistića, Šujica

Najuspješniji srednjoškolci:

  1. Sanja Đerek, Gimnazija fra Grge Martića, Posušje
  2. Lucija Kordić, Srednja škola dr.fra Slavka Barbarića, Čitluk
  3. Darko Tusun, Katolički školski centar Petar Barbarić, gimnazija, Travnik
  4. Marija Ćorić, Srednja škola Travnik, Nova Bila
  5. Antonela Miloš, Gimnazija fra Grge Martića, Posušje

Hvala školi domaćinu Gimnaziji fra Grge Martića, školskom zboru, njihovoj voditeljici, ravnatelju gospodinu Anti Jukiću, Općini Posušje i načelniku Anti Begiću što su omogućili organizaciju predstavljanja zbornika. Hvala i sponzorima koji su pomogli tiskati učeničke radove i osigurati sredstva za nagrade, a to su Naklada Alfa, Logovita, Školska naklada i ZK Office.

Želimo pozvati mlade da se nastave izgrađivati pisanjem i  ustraju na tom putu jer na njima ostaje briga za očuvanje naše lijepe hrvatske riječi.  

Mladim autorima koji nisu mogli doći na Susret pohvalnice i nagrade će biti dostavljene naknadno, osobno ili poštom.

Fotografija Općina Posušje - ured načelnika.
Fotografija Općina Posušje - ured načelnika.
Fotografija Općina Posušje - ured načelnika.
Fotografija Općina Posušje - ured načelnika.
Fotografija Općina Posušje - ured načelnika.
Fotografija Općina Posušje - ured načelnika.
Fotografija Općina Posušje - ured načelnika.
Fotografija Općina Posušje - ured načelnika.
Fotografija Općina Posušje - ured načelnika.