Otvoreno pismo Vijeću ministara BiH, Vladi FBiH, HNS BiH, Visokom predstavnika i svekolikoj javnosti – POZIV NA POŠTIVANJE USTAVA I ZAKONA

HKZ Troplet već desetak godina upozorava na protuustavno i protuzakonito djelovanje institucija vlasti u BiH a posebno Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike glede poštivanja ustava i primjene zakona o blagdanima i neradnim danima. Upućujemo ovo Otvoreno pismo svima iz naslova te zahtijevamo prekid neustavnog i nezakonitog postupanja.

Naime, Ustav BiH (Aneks IV Daytonskog sporazuma) u Aneksu II Prijelazne odredbe, točka 2. Kontinuitet pravnih propisa, između ostalog definira da svi zakoni koji su bili na snazi u trenutku kada je taj Ustav stupio na snagu ostaju na snazi do donošenja novog zakona iz te oblasti koji će ih staviti izvan snage. Na sličan način to je odredio i Ustav Federacije BiH (Poglavlje IX Usvajanje i stupanje na snagu ustava i prijelazna rješenja, Članak 5. Točka (1)).

Hrvatska Republika Herceg Bosna je donijela Zakon o blagdanima i neradnim danima Hrvatske Republike Herceg-Bosne („Narodni list HR HB, broj: 45/95) po kome je, između ostaloga, kao neradni dan, 18. studenoga obilježavan i Dan Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Po tom Zakonu se postupalo na području HR HB u trenutku stupanja na snagu Daytonskog ustava.

Slično, na području Republike BiH (područje pod kontrolom ARBiH) vrijedio je Zakon o praznicima (“Službeni list R BiH”, broj 2/92 i 13/94) po kome je, na primjer, obilježavan i  tzv. Dan državnosti BiH.

I u Republici Srpskoj su postojali zakoni o praznicima i neradnim danima koji su se primjenjivali i primjenjuju na području RS.

Kako do sada u BiH nije donesen novi zakon koji regulira tu materiju, to znači da su svi ti zakoni još uvijek na snazi te ih se MORA primjenjivati, stoga treba slaviti svaki od spomenutih dana, svaki na području na kome je slavljen i od ljudi koji su ga slavili.

Tako je i bilo od stupanja na snagu Daytonskog ustava sve do dolaska na vlast tzv. Alijanse za promjene i nitko nije pravio problem oko toga. Hrvati iz Alijanse su, vjerojatno da bi se pokazali velikim patriotima i dodvorili partnerima i predstavnicima međunarodne zajednice koji su ih instalirali u vlast, zanemarili zakon HRHB i prihvatili zakon RBiH, te počeli slaviti samo praznike definirane zakonima RBiH. Vjerojatno kako bi što bolje bili prihvaćeni od federalnih partnera i međunarodne zajednice, slično su se nastavili ponašati i ostali politički predstavnici Hrvata poslije Alijanse.

Od tada, federalni ministar rada, protuustavno i nezakonito, odlučuje koji dani će se slaviti. To su, gle čuda(!?!), samo praznici po zakonu RBiH a blagdani iz isto tako važećeg zakona HRHB su zanemareni. To se događalo čak i kada je federalni ministar bio Hrvat.

Izražavamo svoje protivljenje ovakvom jednostranom nametanju te  zahtijevamo prekid neustavnog i nezakonitog postupanja institucija vlasti!

Tražimo od svih institucija vlasti u BiH na svim razinama, a posebno od Federalne Vlade i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, da više ne krše Ustav i važeće zakone, nego da postupaju po važećim zakonima dok su isti na snazi i dok ne budu doneseni novi koji će ih staviti izvan snage.

To u konkretnom slučaju i ovom vremenu, između ostaloga, znači da se mora poštovati važeći zakon a time je 18. studeni, Dan Hrvatske zajednice Herceg Bosna, neradni dan na svim područjima na kojima je bio neradni dan 14. prosinca 1995. godine kada je u Parizu je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

Pri tome naglašavamo da nismo isključivi i da ćemo podržati svako rješenje o neradnim danima i blagdanima oko koga se dogovore politički predstavnici tri konstitutivna naroda i koje, kao takvo, bude usvojeno u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Tražimo od predstavnika međunarodne zajednice a posebno od Visokog predstavnika da prestanu podržavati jednostrano nametnuto rješenje i da upozore one koji krše Ustav i zakone.

Zahtijevamo od HNS BiH i svih političkih predstavnika Hrvata na svim razinama da poduzmu sve, pa i podignu ustavnu tužbu, kako bi se obilježavanje praznika i blagdana vratilo u zakonski i ustavni okvir te da građanima na području koje je obuhvaćala HR HB osiguraju zakonito pravo da ne rade 18. studenoga.

Mostar, 15. studenoga 2021, godine

UO HKZ Troplet