HRVATSKA BAŠTINA – Crkva sv. Blaža u Vodnjanu

Bymjukic/Croativ.net

Slika 1. Crkva sv. Blaža (foto: Istra culture)

U crkvi sv. Blaža u Vodnjanu nalazi se svjetski poznata zbirka relikvija i mumije svetaca. Građena je od 1760. do 1800. godine i najveća je crkva u širokoj okolici. Crkva ima deset oltara, 24 slike i 18 skulptura. Visina crkvenoga tornja iznosi 60 metara.

Zbirka sadrži 730 djela sakralnih predmeta iz vremena od 4. do 11. stoljeća. U zbirci se nalazi  ukupno 370 relikvija od 250 kršćanskih svetaca. Među njima su i neraspadnuta tijela što predstavlja znanstveni fenomen ili čudo. Zbirka relikvija sadrži relikvije iz razdoblja od petnaest stoljeća, iz cijeloga područja nekadašnjeg Rimskog Carstva.

Podrijetlo zbirke. Da bi zaštitio zbirku od uništenja tijekom invazije postrojba Napoleona Bonapartea, Gaetano Gresler je sklonio zbirku iz mjesta pokraj Venecije u Vodnjan (godine 1817.).

Mons. Jelenić poznat je i kao svojevrstan „CSI župnik“, jer je uz pomoć Forenzičkog instituta u Splitu prije nešto manje od deset godina krenuo rekonstruirati tijela nekoliko desetaka svetaca.

“Imamo 786 kostiju koje ćemo podvrgnuti najsuvremenijim metodama, pa ćemo sve doznati o svecima, tj. kako su izgledali, čime su se hranili, dob u kojoj su točno umrli… Vodnjan ima ono što nema cijeli svijet, a to su relikvije 266 svetaca koji su zajednički i Katoličkoj i Pravoslavnoj crkvi, jer su živjeli prije crkvenog raskola 1054. Imamo relikvije 36 zapadnokršćanskih svetaca i 41 žensku relikviju “ (mons. Marijan Jelenić). Od godine 2017. Zbirka je bogatija za relikviju lubanje sv. Huberta (zaštitnika lovaca) i za kopiju Torinskoga platna. Mons. Jelinić objavio je monografiju o zbirci, na gotovo 900 stranica (Darko Pavičić).

Glavne relikvije

Tijela:

  • svetoga Leona Bembe (živio u 12. stoljeću u Veneciji)
  • svetoga Ivana Olinija (živio u 14. stoljeću u Veneciji)
  • svete Nikolose Burse (živjela u 15. stoljeću u Kopru)
  • mumificirani dijelovi tijela svete Barbare (živjela u 5. stoljeću)
  • mumificirani dijelovi tijela svetoga Sebastijana (živio u 3. stoljeću)

Tajna mumija

Tijela nisu bila balzamirana niti su ikada bila hermetički zatvorena. Znanstvenici još ne mogu objasniti što je spriječilo raspadanje. Pored tijela sačuvana je i odjeća u kojoj su sveci pokopani. Mumije se nalaze u staklenim lijesovima.

Sadržaj Zbirke

  • Među najdragocjenijim predmetima koji su danas izloženi u Zbirci sakralne umjetnosti župne crkve Sv. Blaža svakako je slika „Blaženi Leon Bembo“ djelo Paola Veneziana iz 1321. godine.
  • Triptih iz XV. stoljeća „Blaženi Leon Bembo“  djelo je Lazara Bastiana
  • slika „Bogorodica Zaštitnica“
  • slika „Bogorodica s Djetetom“

Relikvijari

U crkvi Sv. Blaža u Vodnjanu čuvaju se ostaci 234 različite relikvije. U Zbirci sakralne umjetnosti izloženo je 100 relikvijara od muranskoga stakla, metala i drveta, koji se mogu datirati od XV. do XIX. stoljeća.

Relikvijari od stakla

39 relikvijara od stakla, izrađeni od prozračnog muranskoga stakla

Relikvijari od metala i stakla

30 metalnih relikvijara od srebra, bronce i mjedi s pozlatom (od XV. do XIX. st.)

Relikvijari od drva i stakla

28 drvenih relikvijara (ističu se relikvijari sv. Klementa i sv. Gaudencija iz 1620. godine)

Crkveno posuđe i oprema

U Zbirci sakralne umjetnosti, od izloženoga crkvenog posuđa ,posebno se ističe sedam kaleža koji datiraju od XVII. do XIX. stoljeća, a rad su venecijanskih majstora.

Posebno se ističe i Rimski misal okovan srebrom iz prve polovice XIX. stoljeća i s puncom Regno d’Italia.

Od crkvene opreme među metalnim svijećnjacima, treba istaknuti dva para elegantno oblikovanih baroknih srebrnih oltarskih svijećnjaka izrađenih u Veneciji krajem XVII. i u XVIII. stoljeću.

Tu su još srebrne, barokno oblikovane vaze za cvijeće ukrašene iskucanom cvjetnom ornamentacijom iz XVII./XVIII. stoljeća. Dvije srebrne kanonske ploče izrađene su u Veneciji 1758. godine, a druge dvije iste provenijencije datiraju u XIX. stoljeće i imaju puncu Regno d’Italia. Rad bečkih zlatara druge polovice XIX. stoljeća su srebrna kadionica i lađica za tamjan, a procesijsko srebrno raspelo nastalo je u radionicama venecijanskih majstora 1780. godine. Neogotičko raspelo bečkoga majstora iz XIX. stoljeća, gravirano biblijskim prizorima i scenama iz Kristovogaživota, sadrži pet relikvija i upotpunjuje na osebujan način zbirku relikvijara Župne crkve Sv. Blaža.

Crkveno ruho

U Zbirci su izloženi primjerci crkvenoga ruha izrađeni od: baršuna, brokata, tafta, damasta, satena i svile. Mitra od bijeloga moirea iz XIX. stoljeća pripadala je prepozitu vodnjanskoga Kaptola. Primjerak baldahina koji je služio u svečanim crkvenim procesijama prilikom pratnje svećenika potječe iz XVIII. stoljeća.

Pokrivala kaleža ili ciborija, štole i manipuli uz drugo crkveno ruho urešeno zlatnim i srebrnim nitima obogaćuju zbirku tekstilnih dragocjenosti.

Drvena skulptura i predmeti

Malobrojniju skupinu izloženih predmeta Zbirke sakralne umjetnosti čine drvene skulpture, svijećnjaci i crkveni namještaj.

Izvori: zupavodnjan.com, turistička zajednica, službena stranica, Darko Pavičić

Mi Hrvati, od stoljeća sedmoga (crtice)…

Dr. Marko Jukić