TROPLETOV KALENDAR ZNAČAJNIH DANA ZA 2022. GODINU

Jedan od ciljeva djelovanja HKZ Troplet je, između ostaloga, čuvati i njegovati cjeloviti hrvatski identitet našeg naroda. Značajne sastavnice našeg identiteta su vjera, jezik, povijest i kulturna baština. Polazeći od činjenice da prosječan Hrvat prilično malo zna o hrvatskoj kulturnoj baštini, o značajnim događajima iz naše povijesti (osobito novije), o vjeri pa i općenito o zapadnoj kršćanskoj civilizaciji, HKZ Troplet nastoji to promijeniti i zainteresirati svakoga pojedinca za proučavanje našeg identiteta – kulturne baštine, povijesti i vjere.

Stoga, HKZ Troplet za svaku godinu napravi Kalendar značajnih dana. Tako smo učinili i ove godine.

U Kalendaru su obrađene tri kategorije “značajnih dana“:

Prvo (svetac dana), obuhvatili smo sve zapovjedne svetkovine, spomendane svih hrvatskih svetaca i blaženika, spomendane svih svetaca koji su patroni katoličkih župa u Bosni i Hercegovini, kao i još neke spomendane i svagdane značajne za našu tradiciju i baštinu.

Drugu kategoriju čine značajni datumi iz hrvatske povijesti. Ovdje smo veću pozornost posvetili novijoj povijesti, Domovinskom ratu i ostvarenju samostalnosti, kako zbog toga što su datumi iz novije povijesti pouzdaniji, a još više jer naši mladi kroz odgoj i obrazovanje vrlo malo uče i znaju o tim događajima.

Treće, obuhvatili smo svjetske, međunarodne i nacionalne dane koji se obilježavaju kod nas i u svijetu, a koji su u skladu s kršćanskim svjetonazorom koji zastupa i promovira Troplet.

Kalendar tiskamo u ograničenom broju kao plakat, na B2 formatu. Namjera nam je istaknuti plakate na javnim mjestima na kojima se masovno okupljaju ljudi: u čekaonicama, u hodnicima i učionicama škola i fakulteta, kao i na sličnim mjestima kako bi bili dostupni što širem krugu ljudi, koji bi ih pogledali, naučili nešto novo i zainteresirali se za proučavanje navedenih stavki i općenito naše baštine.

Pored toga, Kalendar izradimo i u u digitalnom obliku, u PDF formatu ili/i kao sliku, i postavimo na našu web stranicu.

Kalendar možete „skinuti“ klikom na KALENDAR-2022, isprintati (A3 format ili veći) ili ga možete zadržati u digitalnom obliku, kao sliku. Dekorativan je a može vam poslužiti kao kvalitetan vodič i pomagalo za podsjećanje, učenje, obilježavanje značajnih dana i za planiranje različitih aktivnosti. Podijelite ga s drugima, pogledajte svakodnevno i podsjetite se na značajne dane kroz godinu.

Detalje o svakom od „značajnih“ ali i o svakom od ostalih „običnih“ dana kroz godinu možete pogledati na Tropletovoj stranici www.troplet.ba, klikom na pojedini naslov u izborniku „Katolički kalendar“. Tu se nalazi i popis svih patrona i pripadajućih župa u BiH.

Poveznica: KALENDAR-2022