Isusovački časopis kritiziran zbog članka koji podupire zakon o potpomognutom samoubojstvu u Italiji

Gotovo 60 katoličkih udruga  kritiziralo je članak koji podržava donošenje talijanskog zakona o legalizaciji potpomognutog samoubojstva, a koji je prošlog tjedna objavljen u isusovačkom časopisu La Civiltà Cattolica.

Skupina od 57 udruga, uglavnom sa sjedištem u Italiji, potpisala je izjavu u kojoj se protivi članku pod naslovom “Parlamentarska rasprava o ‘potpomognutom samoubojstvu’”.

Članak je bio dio izdanja časopisa od 15. siječnja, ali je objavljen na Internetu 13. siječnja.

La Civiltà Cattolica koju izdaju isusovci u Rimu, osnovana je 1850. i izlazi dva puta mjesečno,  a svako izdanje je najprije odobreno od strane Državnog tajništva Vatikana.

“Ne možemo ostati ravnodušni na članak objavljen danas u La Civiltà Cattolica na temu vezanu uz potpomognuto samoubojstvo”, Nema sumnje da zakon o kojem se raspravlja, iako se ne bavi eutanazijom, odstupa od stajališta o nezakonitosti pomaganja samoubojstvu koje je i Učiteljstvo Crkve potvrdilo u novijim dokumentima, stoji u priopćenju od 13. siječnja. “Iznenađujuće je, zapravo, da publikacija sa takvim autoritetom, od koje se očekuje odjek Učiteljstva Crkve, riskira pozicije koje bi — iako posredno — mogle zapravo dati mjesta toj ‘kulturi otpada’, na čije negativne učinke papa Franjo neprestano upozorava.”

U priopćenju udruge tvrde da zakon o potpomognutom samoubojstvu zapravo otvara mogućnost legalizacije eutanazije u Italiji.

U članku La Civiltà Cattolica, isusovac otac Carlo Casalone, član Papinske akademije za život i profesor moralne teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, tvrdi da je ono što smatra ozbiljnim razlogom za zabrinutost zapravo predloženi referendum o eutanaziji i potpomognutom samoubojstvu u Italiji, što je razlog da zakonodavci podrže nacrt zakona o potpomognutom samoubojstvu.

Ako talijanski sud dopusti da se referendum stavi na glasovanje, otac Casalone je ustvrdio da će u talijanskoj javnosti biti visoka razina potpore, s obzirom na veliki broj potpisa podrške referendumu.

Peticija za referendum imala je više od 1,2 milijuna potpisa kada je predana talijanskom vrhovnom sudu u listopadu 2021.

Svećenik smatra kako bi prijedlog zakona o potpomognutom samoubojstvu, o kojem bi parlament trebao glasovati u veljači, mogao biti način kojim bi se osiguralo da se u zakonu ključe uvjeti njegove primjene.

Protivnici potpomognutog samoubojstva i eutanazije u Italiji, uključujući pro-life i pro-obiteljsku udrugu Pro Vita e Famiglia, nadaju se da će zakon biti odbačen.

La Civiltà Cattolica, otac Casalone propituje može li zakon o potpomognutom samoubojstvu biti “prihvatljiv ‘nesavršen’ zakon”.

Premda priznaje da zakon o kojem se raspravlja “odstupa” od učenja Katoličke Crkve o nezakonitosti potpomognutog samoubojstva, sugerira da bi se zakon mogao tolerirati ako je “motiviran funkcijom brane u slučaju moguće ozbiljnije štete”.

Otac Casalone također je rekao kako vjeruje da bi povlačenje zakona ili nedjelovanje zakonodavca zadalo još jedan udarac vjerodostojnosti talijanskih institucija “u već kritičnom trenutku”.

“U trenutnoj kulturnoj i društvenoj situaciji, piscu se čini da podrška ovom zakonu nije u sukobu s odgovornom težnjom za mogućim općim dobrom”, rekao je.

Izvor/Quovadiscroatia.com