Njemački biskupi pozdravili inicijativu kojom se poziva na promjenu crkvenog učenja o seksualnosti i rodnom identitetu

Njemački katolički biskupi pozdravili su inicijativu kojom se poziva na promjenu crkvenog učenja o seksualnosti i rodnom identitetu.

Inicijativa pod nazivom “#OutInChurch — Za crkvu bez straha”, pokrenuta 24. siječnja, poziva na reviziju onoga što opisuju kao “klevetničke i zastarjele” izraze katoličke doktrine.

U popisu zahtjeva od sedam točaka organizatori su napisali: “Klevetne i zastarjele izjave crkvene doktrine o spolnosti i rodu moraju se revidirati na temelju teoloških i humanističkih spoznaja.”

“Ovo je od najveće važnosti, posebno s obzirom na odgovornost Crkve u cijelom svijetu za ljudska prava LGBTIQ+ osoba.”

Inicijativa, koju je javno podržalo 125 ljudi, uključujući svećenike, vjeroučitelje i zaposlenike Crkve, također je pozvala na blagoslov i “pristup sakramentima” za istospolne parove.

Kampanju je – pokrenutu s posebnim publicitetom u Njemačkoj, uz popratni televizijski program – pozdravio u ime biskupske konferencije biskup Helmut Dieser, predsjedatelj foruma “Sinodalnog puta” na temu “Živjeti u uspješnim odnosima”.

Biskup Aachena, u zapadnoj Njemačkoj, rekao je novinarima 24. siječnja da Sinodalni put pristupa pitanjima koja je pokrenula inicijativa na “novi način”, te dodao “Nitko ne smije biti diskriminiran, obezvrijeđen ili kriminaliziran zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.”

„Zato uz Sinodalni put učimo dublje razumjeti da su seksualna orijentacija i rodni identitet dio osobe, i imamo sliku ljudskog bića koja nam govori da je osoba apsolutno voljena od Boga, a iz toga, Sinodalnim putem pristupamo temama seksualne orijentacije, identiteta, ali i seksualnog ispunjenja na nov način.”

“I uvjeren sam da sa Sinodalnim putem, posebno na našem forumu koji se bavi tim pitanjima, imamo prostora da na ta pitanja odgovorimo na konstruktivan način, tako da smo postigli upravo ono što ova grupa najviše želi, a to je sloboda od straha.”

Kampanju je pozdravio i nadbiskup Stefan Heße iz Hamburga, sjeverna Njemačka, te je izjavio, “Imam poštovanje prema ljudima koji u ovoj inicijativi priznaju svoju seksualnu orijentaciju. Crkva u kojoj se ljudi moraju skrivati ​​zbog svoje seksualne orijentacije ne može, po mom mišljenju, biti u duhu Isusa.”

“Uvijek smo pozvani na autentičnost i transparentnost pred Bogom i, naravno, jedni pred drugima. Ne smije i ne može biti straha od ovoga.”, pa je dodao, “O ovoj se temi raspravlja i na Sinodalnom putu Katoličke crkve u Njemačkoj. Tu sudjelujem u raspravi. To bi trebalo dovesti do daljnjeg razvoja seksualnog morala Crkve, a također i prava zaposlenika u Crkvi.”

Inicijativa poziva na reviziju zakona o zapošljavanju u Katoličkoj crkvi u Njemačkoj, drugom najvećem poslodavcu u zemlji nakon države.

Izvor