Više od 100 djelatnika njemačke Katoličke crkve, uključujući svećenike, pojavljuju se kao LGBT u novom dokumentarcu

Više od 100 djelatnika njemačke Katoličke crkve, uključujući svećenike, pojavljuju se kao LGBT u novom dokumentarcu

Više od 100 zaposlenika Katoličke crkve u Njemačkoj, uključujući svećenike, javno su se izjasnili kao homoseksualci, odnosno pripadnici LGBT zajednice u dokumentarcu koji je ovaj tjedan emitirala njemačka javna televizija.

Skupina od 125 crkvenih djelatnika bila je u fokusu dokumentarca pod naslovom “Kakve nas je Bog stvorio”. Istodobno, skupina je objavila priopćenje u kojem zahtijeva prestanak “diskriminacije i isključenja”.

Dokumentarac je njemački kršćanski magazin PRO okarakterizirao kao “najveći coming out u Katoličkoj crkvi”.

Osim poziv na prihvaćanje i prestanak isključivanja osoba s istospolnom privlačnošću, dokumentarac je prikazao opsežno odbacivanje službenog učenja Katoličke crkve o grijehu i seksualnosti, te su zahtijevali uvođenje dubokih promjena u drevna  učenja Crkve o seksualnom moralu.

“Ulazak u homoseksualnu vezu ili brak nikada se ne smije smatrati kršenjem lojalnosti i, posljedično, preprekom pri zapošljavanju ili razlogom za otkaz”, istaknuli su u dokumentarnom filmu.

Novinari koji stoje iza dokumentarca zatražili su intervjue iz svih 27 njemačkih biskupija, ali samo je jedan biskup bio spreman komentirati: biskup Helmut Dieser iz Aachena.

Dieser je tvrdio da Crkva treba promijeniti svoj biblijski stav i zakone vezane uz pitanje homoseksualnosti. Objasnio je da se njegov vlastiti pogled mijenjao tijekom godina. Iako je nekada homoseksualnost doživljavao kao poremećaj, danas je uvjeren da je “pojam ‘muškarac’ i ‘žena’ raznolikiji od pukog: ‘muškarac je stvoren samo za ženu, a žena za muškarca’.”

Biskup je također izrazio ispriku LGBT osobama unutar Katoličke crkve u Njemačkoj.

“Ispričavam se u ime Crkve ljudima koji su bili povrijeđeni u svojim pastoralnim susretima s Crkvom”, rekao je.

Unatoč ovom posljednjem pozivu Diesera i mnogih u njemačkoj crkvi i drugdje da se promijeni crkveni nauk o homoseksualnosti, ona je do danas ostala konstantna i jasna.

Premda Crkva uči da istospolna privlačnost sama po sebi nije grijeh, homoseksualni čini smatraju se “griješnima”, “u suštini su neuredni” i “suprotni prirodnom zakonu”, kako jasno stoji pojašnjeno u Katekizmu Katoličke crkve.

Izvor