VAŽNO ŽIVOTNO NAČELO

Kako vam Sokrat može pomoći bolje živjeti korizmu

Govoriti „da” važnijim stvarima zahtijeva da govorimo „ne” – u različitoj mjeri – drugim stvarima u svojemu životu.

Foto: Shutterstock

„Prekorit ću ga jer najvažnije stvari smatra nevažnima, a nevažne stvari važnima.”

(Sokrat u Platonovoj „Obrani Sokratovoj”)

Govoriti „ne” nekim stvarima iznimno je važno u životu jer želimo reći „da” nekim drugim stvarima. To je ukorijenjeno u ustroju stvari.

Kršćansko obdržavanje korizme ima mnogo vidova, i ono je također ukorijenjeno u ustroju stvari. Dugo nam je iskustvo pokazalo da su određene prakse ključna sredstva koja nam pomažu postati to što jesmo. Iako se ponekad najradije ne bismo suočili s time, postati to što jesmo doživotan je i posve svrhovit projekt.

U svojoj velikoj „apologiji” – obrani svojega života – Sokrat daje životno načelo koje je primjenjivo i u našem vremenu jer zadire u srž ljudskoga života. Pitanje nije samo što mi smatramo najvažnijim, nego to odabiremo li živjeti kao da je ono što je najvažnije i zapravo najvažnije. Tako jednostavno, tako izazovno.

Sokratov prijekor, koji zasigurno govori svima nama, daje nam temelj za ozbiljno propitivanje samih sebe, kao i za odluke o određenim načinima djelovanja. Postoje manje važne stvari koje nam se uporno nameću – u našim srcima, željama i odlukama. One nisu loše same po sebi, ali definitivno su manje važne. A činjenica je i da one često znaju odvući našu pozornost od onoga što je važnije. Odatle proizlazi izazov i drama.

Govoriti „da” važnijim stvarima zahtijeva da govorimo „ne” – u različitoj mjeri – drugim stvarima u svojemu životu.

Mi to ne želimo vidjeti, a uz to i nismo skloni učiniti nešto u vezi s time. Sokrat je to veoma jasno zapazio. A mi imamo korizmu – dar korizme. To je prigoda da napravimo inventuru života, da vidimo kakav je poredak stvari u našemu životu. Svatko od nas živi svaki dan prema nekome poretku – često nekome koji više ili manje ne odgovara poretku za koji mi mislimo da je istinit.

Kako bismo mogli usvojiti određene prakse – uključujući da jednostavno nekim stvarima kažemo „ne”, barem na neko vrijeme – kako bismo svoje dane doveli u red, imajući na umu ona velika „da” koja daju smisao i pravac našemu životu?

John Cuddeback | LifeCraft

Prijevod: Ana Naletilić