Belgija uvodi ‘pravo’ osobe na samoubojstvo?

KULTURA SMRTI PONOVO JAŠE

Novi prijedlog bi praktički stvorio pravo osobe na samoubojstvo koju nijedan liječnik ne bi mogao spriječiti. Vrlo slični prijedlozi bili su predstavljeni u belgijskom parlamentu 2013. godine, ali nisu bili usvojeni.

Foto: Shutterstock.com, pravo osobe na samoubojstvo

Tri prijedloga novih zakona u Belgiji, gdje je eutanazija legalna od 2002. godine, de facto bi oduzela liječnicima pravo na prigovor savjesti, prisilila bi ustanove da sudjeluju u potpomognutom samoubojstvu te bi prepoznala ne samo legalnost, nego i „pravo na eutanaziju“, koju nijedan doktor ne bi mogao premostiti.

Kako je izvijestio LifeSiteNews, skupina socijalista u Belgiji je Zastupničkom domu krajem veljače predala tri nacrta zakona o eutanaziji, prema kojem bi liječnici, ako sami odbijaju usmrtiti svojega pacijenta, bili zakonski prisiljeni uputiti ga na drugog liječnika koji će ga eutanazirati. To bi obvezalo liječnike koji ulažu prigovor savjesti da budu sudionici u činu kojem prigovaraju, a način na koji je zakon napisan ostavlja dojam da drugi liječnik, na kojeg je pacijent upućen, ne može odbiti zahtjev za eutanazijom te ju mora izvršiti, bez obzira na okolnosti.

Prema sadašnjem sustavu, pacijent koji traži da ga se ubije nema nikakvo pravo na tu proceduru te konačna odluka ovisi o liječniku i nizu zakonskih uvjeta. Novi prijedlog bi praktički stvorio pravoosobe na samoubojstvo koju nijedan liječnik ne bi mogao spriječiti. Vrlo slični prijedlozi bili su predstavljeni u belgijskom parlamentu 2013. godine, ali nisu bili usvojeni.

Novi prijedlozi bi također oduzeli bolnicama, domovima i drugim institucijama pravo na prigovor savjesti te stoga ne bi mogle zabranili eutanaziju u svojim prostorijama. Tako bi katoličke bolnice i druge zdravstvene ustanove bile prisiljene dopustiti da doktori unutar njih usmrćuju pacijente. Osim toga, predlaže se ukidanje petogodišnjeg roka na živuće oporuke – odnosno upute što napraviti ako osoba izgubi mogućnost rasuđivanja – tako da bi, ako osoba to izričito ne odredi, imale neograničeno trajanje.

Radio Vatikan | Bitno.net