Slučaj Perković: Vukušić svjedočio o hrvatskoj emigraciji i presudi za ubojstvo

 

Svjedok Bože Vukušić nastavio je u utorak svjedočenje pred Višim zemaljskim sudom u Muenchenu, u procesu koji se vodi protiv bivših pripadnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravka Mustača i Josipa Perkovića, iskazima o hrvatskim emigrantskim krugovima u prvoj polovici osamdesetih godina prošlog stoljeća i o njegovoj presudi zbog umiješanosti u ubojstvo jednog djelatnika jugoslavenske tajne službe.
Autor: Hina Photo: www.dw.de utorak, 13. siječnja 2015. u 14:51

Vukušić je između ostalog svjedočio i o tomu kako je nekoliko dana nakon ubojstva Stjepana Đurekovića u Karlsruheu ubijen “jedan Jugoslaven”, a radilo se o djelatniku Udbe Jusufu Tataru.

“Nakon toga sam uhićen pod optužbom da sam bio umiješan u ovo ubojstvo i bio osuđen na doživotnu kaznu zatvora”, rekao je Vukušić, koji je još jednom ponovio da nema veze s tim ubojstvom.

Na pitanje suca kako objašnjava činjenicu da je već nakon sedam godina izišao iz zatvora, Vukušić je kazao kako to objašnjava činjenicom da se o njemu raspravljalo i “na političkoj razini”.

“Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman se osobno založio za mene i tako sam 1991. otpušten iz zatvora i otišao u Hrvatsku”, rekao je Vukušić na što je intervenirao sudac Dauster.

“Kako to moram zamisliti: Franjo Tuđman je nazvao svog prijatelja Helmuta (Kohla op.a.) i rekao mu: Slušaj, ja bih htio Božu natrag?”, upitao je Dauster s podsmijehom, na što je Vukušić objasnio kako nema saznanja o tomu na koji način se Tuđman založio za njega.

Ova opaska suca izazvala je podsmijeh u dvorani pa čak i kod optuženih Perkovića i Mustača, koji inače bez vidljivih emocija od samog početka prate suđenje.

Na pitanje predstavnika obrane, odvjetnika Bayera svjedoku o razlozima njegovog napuštanja Jugoslavije i o tomu je li protiv njega bila pokrenuta istraga zbog teške krađe, Vukušić je odgovorio negativno.

Nakon toga je Bože Vukušić sudskom vijeću pokazao pismo od prošle godine u kojem navodno odvjetnik obrane Anto Nobilo od suda u Splitu traži materijal koji bi mu poslužio za “diskreditiranje svjedoka Bože Vukušića”.

Ispitivanje obrane išlo je u smjeru, koji je na početku današnjeg ročišta predvidio i sam sudac Dauster, da diskreditira svjedoka kroz pitanja o pozadini Vukušićeva napuštanja Jugoslavije.

Bayer je pitao Vukušića je li nakon dolaska u Njemačku 1983. i prilikom posjeta konzulatu u Stuttgartu tražio novac, što je Vukušić zanijekao i rekao da ti podaci potječu od samog Perkovića.

Odvjetnik Josipa Perkovića, Anto Nobilo suočio je svjedoka s tvrdnjom da je protiv njega prije odlaska iz Jugoslavije pred sudom u Splitu bio zakazan proces, na što je Vukušić odgovorio da u to vrijeme nije imao saznanja o bilo kakvom procesu.

Nakon toga je Nobilo Vukušiću postavio niz pitanja koja su se ticala navodne suradnje svjedoka Vukušića s njemačkom tajnom službom.

Vukušić je, prema Nobilu, tvrdio kako je pušten iz zatvora zbog njemačke nacionalne sigurnosti, što je Vukušić negirao.

Anto Nobilo je potom od sudskog vijeća zatražio da se kasnije tijekom procesa u svojstvu svjedoka pozove i djelatnik Njemačke pokrajinske policije Thomas Baumgaertner, koji je navodno posjećivao Vukušića tijekom njegova boravka u njemačkom zatvoru, a kasnije u nekoliko navrata i u Hrvatskoj. Nakon što je sudac Daustar to dopustio, Thomas Baumgaertner, koji se nalazio u prostoru za gledatelje, morao je napustiti sudnicu.

Nobilo je među ostalim Vukušića upitao i ima li ikakvih osobnih saznanja u vezi s ubojstvom Đurekovića, na što je Vukušić rekao da nema.

Odvjetnica Zdravka Mustača Lidija Horvat, koja se dosad u tijeku procesa uglavnom držala u pozadini, pokušala je svjedoka konfrontirati s njegovim izjavama koje je davao njemačkim organima tijekom suđenje Krunoslavu Pratesu, ali ju je sudsko vijeće više puta prekidalo zbog nejasnoća u postavljanju pitanja i sudskih spisa na koje se poziva.

Odvjetnik Josipa Perkovića, Peter Wagner je nakon toga sudskom vijeću predložio pauzu koju će obrana iskoristiti za konzultacije u svezi s daljnjim postavljanjem pitanja svjedoku Vukušiću.

“Kada se dva pravna sustava sretnu u jednoj sudnici dolazi do nekih nejasnoća”, zaključio je predsjednik sudskog vijeća Dauster nakon čega je suđenje prekinuto zbog pauze.

U pauzi je odvjetnik Nobilo kratko izjavio kako je obrana danas dobila od svjedoka jedinu relevantnu izjavu, a to je da on sam nema nikakve spoznaje o okolnostima pod kojima se dogodilo ubojstvo Stjepana Đurekovića.