Kardinal Pell: nismo ništa postigli sporazumom sa Kinom

Kardinal Pell: nismo ništa postigli sporazumom sa Kinom

Australski kardinal George Pell otkrio je da su vatikanski dužnosnici ‘nezadovoljni’ zbog katastrofalnog sporazuma Kine i Svete Stolice.

Kardinal je, razgovarajući s Damianom Thompsonom iz The Spectator, izjavio: “Sporazum je tu da pokušamo dobiti malo prostora za katolike. Očito, to je hvale vrijedno. Ali, mislim da nismo ništa postigli. Čini se da progoni nastavljaju. Na nekim mjestima su se pogoršali.

Pell je također istaknuo činjenicu da su detalji sporazuma Kine i Vatikana još uvijek tajna, a “visoki dužnosnici u Vatikanu vrlo su nezadovoljni načinom na koji se stvari odvijaju”.

On nije jedini kardinal koji je kritizirao odnos Vatikana s Kinom.

Kardinal Joseph Zen, umirovljeni biskup Hong Konga, bio je stalni kritičar. Zen je u intervjuu 2019. rekao: “Rim se više ne usuđuje kritizirati kinesku vladu, kojoj su prodali kinesku Crkvu.

Prelat koji se smatra arhitektom tajnog sporazuma je osramoćeni ”homo-predator” bivši kardinal Theodore McCarrick. Napomenuo je 2016.: “Vidim kako se događaju mnoge stvari koje zaista mogu otvoriti puno vrata, jer su predsjednik Xi i njegova vlada [sic] zabrinuti zbog stvari zbog kojih je zabrinut i papa Franjo.

Unatoč činjenici da je sporazum na snazi ​​od 2018. godine, kineski progon katolika se povećao i ne pokazuje znake usporavanja.

Dok Vatikan i dalje šuti, kineske katolike i dalje progone, a u jednom prošlogodišnjem izvješću otkriveno je da su neki kineski kršćani poslani u takozvane logore za ”ispiranje mozga”.

Izvor