Kardinal Müller podržao poziv kardinala Pella Vatikanu da ukori ‘otvorenu herezu’ njemačkih biskupa

Kardinal Müller podržao poziv kardinala Pella Vatikanu da ukori ‘otvorenu herezu’ njemačkih biskupa

Kardinal Gerhard Müller podržao je nedavni poziv kardinala Georgea Pella Kongregaciji za nauk vjere da “ukori” njemačke biskupe zbog njihovog “odbacivanja učenja Katoličke crkve o seksualnoj etici”. Kardinal Pell, napisao je njemački kardinal, “u potpunosti je opravdano podsjetio Kongregaciju za nauk vjere na njezinu odgovornost čuvanja istina vjere i jedinstva Crkve Kristove s autoritetom Petrovog nasljednika protiv otvorene hereze njemačkog sinodalizma.

Dok je kardinal Pell uključio kardinala Jean-Claudea Hollericha u svoju izjavu, kardinal Müller se usredotočio na hereze njemačkih biskupa.

Kardinal Pell objavio je priopćenje u kojem je zatražio od Kongregacije za nauk vjere da “intervenira i osudi” kardinala Jean-Claudeu Hollericha i biskupa Georg Bätzinga zbog njihovog “eksplicitnog odbacivanja učenja Katoličke crkve o seksualnoj etici”.

Hollerich je nedavno tvrdio da je crkveno učenje o homoseksualnosti “lažno” i da ga treba revidirati. Biskup Georg Bätzing, predsjedatelj njemačke biskupske konferencije, dao je sličnu izjavu kada je izložio da se katoličko učenje treba promijeniti u odnosu na spolnost i predbračni seks. “Ovdje moramo djelomično promijeniti katekizam”, rekao je, dodajući da je “seksualnost Božji dar. I nije grijeh.” Njemački prelat je dodao da je Jens Spahn, njemački političar koji živi u istospolnom partnerstvu, “dobar katolik”.

Njemački biskupi, zajedno sa skupinom laika, glasali su u veljači tijekom svog sastanka Sinodalnog puta, nakon čega su između ostalog izjavili- “da je prakticiranje homoseksualizma priznato kao moralno dopušteno”.

Na te je izjave kardinal Pell odgovorio pozivom doktrinarnoj službi Crkve da ispravi takve prelate koji prkose moralnom učenju Crkve.

Nordijska biskupska konferencija, kao i čelnik Poljske biskupske konferencije, nedavno su iznijeli slične javne ukore njemačkim biskupima. Kardinal Walter Brandmüller također je kritizirao njemačke prelate da “otvoreno proturječe istinama vjere” Katoličke crkve.

Kardinal Müller smatra poziv svog kolege “potpuno opravdanim” tvrdeći da imamo posla s “otvorenom herezom” te naglasio da prema “heretičkim biskupima ne smijemo biti poslušni, te da je svaki katolik pozvan svjedočiti istinu protiv njih, čak i ako koriste svoju moć grubom silom, kao što su nekad arijanski i donatistički biskupi progonili istinske katolike.”

Kardinal Müller i sam je bio prefekt CDF-a od 2012. do 2017. godine.

Izvor