UJEDINJENI NAVODI: PROKLETE ŽRTVE, NIŠTA NE RAZUMIJU

POVODOM JOŠ JEDNOG FEMICIDA: Prije svega, ne objavljujte fotografije žrtava!  :: Novice :: Lupiga

Dobri duh Fransoa nije uvijek tako zastrašujuće opasan kako se na prvu čini. Kad o večeri završi svoje teške poslove sa svojom vješticom zvanom Vještica planira kako da na nov i originalan način obraduje svoju predivnu kćer, vilu imenom Bosna.

– Skoro će Božić, Vještice. Morali bi nešto pravoga izmisliti za Bosnu.

– Fransoa, imam ideju. Razbacajmo na tisuće plišanih medvjedića iznad njezine glave. Podigne li oči umjesto zvijezda vidjet će kako s neba dolaze tisuće malih poklončića. To će biti fantastično. O Božiću su svejedno bosanska nebesa zatamnjena dosadnim oblacima. Bosna će tako vidjeti tisuće zvijezda.

– Prava stvar. Ali kako da to sami izvedemo? Ne misliš li da je to za nas ipak prevelik komad.

– Pozovimo i ostale. Našoj će se akciji odazvati svi dobri vukodlaci, vještice i dobri duhovi. Ako nas bude malo u Europi pozvat ćemo i Christophera.

– Sjajno. Kako si se samo svega toga sjetila?

Dobri duh Fransoa i njegova stara dobra Vještica tako su okupili oko sebe sva europska čudesa: vještice, vukodlaci, vile, vilenjaci i drugi bez određena imena oduševljeno su prionuli darivanju. Velikim transportnim zrakoplovima popeli su se visoko nad bosanske planine, a onda prosuli s visoka predivne dječje igračke.

– Iznenađenje. Iznenađenje. Vikali su oduševljeni mudžahedini. Koji prekrasan dan. Prvi put u svojoj povijesti Muslimani proslavljaju Božić na zaista dostojanstven način. Ovo je zaista toliko veličanstvena zamisao da ju je nemoguće ponoviti.

Igračke su posvuda padale. Bijeli snijeg prekrila je ljepota malih, plišanih medvjedića. Svakome mudžahedinu po deset.

– A djeca? A Bosna?

– Nezahvalnici jedni. Pomrli su prije Božića. Sada ni da riječi progovore. Barem jedno toplo hvala, dobrome duhu Fransoa i njegovoj dobroj vještici zvanoj Vještica.

– A Bosna?

– Ona je još gora. Odrasla i osjetila da je žensko. Sada ne mari više ni za lutke, a kamo li za plišane medvjediće. Nju zanimaju druge stvari. Nezahvalnica jedna. Zaista.

fra Ante Čavka, 2013.