Tropletovo hodočašće u Vukovar, Ilok, Aljmaš i Đakovo (fotogalerija)

Prošlog vikenda (3. – 5. lipnja), u organizacij HKZ Troplet skupina od četrdesetak hodočasnika uputila se na zavjetno hodočašće u Vukovar. Pored Vukovara, namjera je bila posjetiti i Ilok, Aljmaš i Đakovo. U skupini je bilo hodočasnika od 15 do 74 godine, različitih zanimanja i interesa, ali svi su imali jedan cilj – odati počast Gradu heroju i pokloniti se njegovim braniteljima, posjetiti i druga svetišta te se pomoliti se za pokoj duša poginulih i preminulih branitelja, za žive hrvatske branitelje i za cijeli hrvatski narod i Domovinu.

Krenulo se autobusom u petak, 3. lipnja, u 22 sata iz Mostara. Put je trajao cijelu noć i u svitanje su hodočasnici stigli u ravnu Slavoniju.

Nakon kratke stanke u jednom restoranu i osvježenja hodočasnici su se uputili na Trpinjsku cestu, ispred Spomen doma hrvatskih branitelja u Borovu naselju. Spomen dom je zatvoren tako rano, ali tu se nalazi tenk kao znak sile koju su slomili hrabri branitelji i bista Blage Zadre, junaka grada Vukovara. Hodočasnici su zapalili svijeću i pomolili se za branitelje.

Nakon toga, hodočasnici su slavili sv. misu u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Nakon misnog slavlja župnik je hodočasnicima ukratko dao prikaz katoličke crkve u Vukovaru, prikazan je kratki film o stradanju Vukovara a hodočasnici su razgledali crkvu, samostan i spomen-popis svih vukovarskih žrtava u Domovinskom ratu u dvorištu franjevačkog samostana ponad Dunava.

Hodočasnici su zatim prošetali par stotina metara do Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva te razgledali memorijalne stube i memorijalnu sobu i popeli se na vidikovac na vrhu vodotornja.

Nakon toga hodočasnici su posjetili Memorijalni centar Domovinskog rata smješten je u prostorima bivše vojarne 204. vukovarske brigade. Uz izvanredno vodstvo pukovnika Mihaljevića razgledali su nekoliko unutarnjih i vanjskih izložbenih postava među kojima “Sjećanje na Domovinski rat – Bitka za Vukovar”, prikaz srpskih koncentracijskih logora “Stajićevo” i “Begejci”, izložbu pješačkog naoružanja korištenog u Domovinskom ratu i eksponate na otvorenom.

Nakon toga je slijedio odmor, okrijepa i razgledanje centra Vukovara i Spomen-križa na ušću Vuke u Dunav.

Nakon odmora, uputili su se u Spomen dom Ovčara, hangar u koji je 20. studenoga 1991. godine dovezeno više od 260 hrvatskih branitelja i civila iz vukovarske bolnice koji su tu mučeni a nakon toga pobijeni i zakopani u masovnoj grobnici. Potresno mjesto sa slikama pobijenih koje se pojavljuju i nestaju i spiralom mrtvih koji odlaze u vječno svijetlo.

Zatim su hodočasnici produžili do nedalekog spomen obilježja masovne grobnice na Ovčari. Zapaljena je svijeća i hodočasnici su se pomolili za žrtve Ovčare.

Nakon Ovčare posjetili su Muzej vučedolske kulture posvećen prapovijesnoj kulturi, na autentičnoj lokaciji Vučedola, ishodištu vučedolske kulture i jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi.

Nakon posjeta muzeju vučedolske, posjetili smo Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u Vukovaru. Ljudi iz memorijalnog centra su ukratko objasnili sve o Groblju, zatim su hodočasnici upalili svijeću i pomolili se za poginule branitelje i sve žrtve Domovinskog rata.

Zatim su se hodočasnici uputili u Ilok, posjetiti svetište, crkva i samostan sv. Ivana Kapistrana. Ilok, a i samo svetište izgleda veličanstveno, uspavano, kao mjesto izvan ovog vremena i prostora.

Nakon cijele noći putovanja i cijelog dana na nogama i vrućini dobro iznad 30 stupnjeva, svi su se hodočasnici osjećali dobro. I sedamdesetgodišnjaci! Hvala Bogu, emocije i domoljublje nosi, umor se potisne.

Uslijedio je odmor, okrijepa i noćenje u Vinkovcima a sutra ujutro put u Aljamš, u svetište Gospe od Utočišta, najznačajnije marijansko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, ali i u cijeloj Slavoniji. Tu je hodočasnike dočekao don Ante Markić, župnik i upravitelj svetišta. On je hodočasnike upoznao s povješću Svetišta i stradanjem Hrvata i svetišta u Domovinskom ratu, ali i o povratku i obnovi. Nakon toga je slavljena sveta euharistija.

Nakon Aljmaša, hodočasnici su se uputili u Đakovo gdje su razgledali veličanstvenu đakovačku katedralu, ali i druge zanimljivosti Đakova od kojih posebno vrijedi istaći župnu crkvu koja je u vrijeme vladavine Turaka pretvorena je u džamiju a koja je kasnije opet pretvorena u katoličku crkvu Svih Svetih. 

U katedrali je bila krizma što je s jedne strane uveličalo dojam, ali s druge strane spriječilo hodočasnike u detaljnom razgledanju katedrale.

Nakon Đakova, hodočasnici su se uz zahvalu dragom Bogu uputili nazad svojim domovima.

U nastavku možete pogledati ostalu fotogaleriju: