Talibani odbacuju optužbe o ugrožavanju vjerskih sloboda


Talibani u Afganistanu su odbacili najnovije nalaze iz Izvješća američkog State Departmenta o međunarodnoj vjerskoj slobodi za 2021., godišnjeg izvješća koje detaljno opisuje status vjerskih sloboda u svakoj zemlji širom svijeta.

Foto: Zamjenik ministra za kulturu i informiranje Afganistana Zabihullah Mujahid

U izjavi objavljenoj na Twitter stranici Zabihullaha Mujahida, glavnog glasnogovornika Islamskog Emirata Afganistana, ustvrđeno je da su “vjerska i građanska prava svih manjina u Afganistanu zaštićena” i da je izvješće “nepotpuno i zasnovano na lažnim informacija.”

Izvješće State Departmenta, međutim, identificiralo je nekoliko kršenja vjerskih sloboda koja su se dogodila kao rezultat talibanskog preuzimanja Afganistana u kolovozu 2021., a ponajviše se odnosi na strogo tumačenje šerijata koje se koristi za upravljanje članovima afganistanskog društva, uključujući kršćane, javio je ICC.

Prema izvješću “kršćani su nastavili živjeti u stalnom strahu od razotkrivanja i nisu bili voljni nikome otkriti svoj vjerski identitet”. Osim toga, neki su izvori otkrili da se “kršćani obraćenici [mogu] smatrati otpadnicima i podvrgnuti smaknuću prema striktnim tumačenjima šerijata, kao što se dogodilo za vrijeme Islamske Republike i pod Talibanima od 1996. do 2001.”

Druga zabrinutost iznesena u izvješću bila su sve veća djela nasilja protiv kršćanskih obraćenika. Na primjer, u jednom dijelu je istaknuto kako je “…preuzimanje talibana ohrabrilo netolerantne rođake da im zaprijete nasiljem i informiraju obraćenike ako nastave prakticirati kršćanstvo”.

Čini se da je talibansko eksplicitno poricanje ovih dokumentiranih kršenja ljudskih prava dio veće kampanje za preimenovanje iz nasilne džihadističke grupe u tolerantniju vladu, kao što je aludirano u nekim od prethodnih Mujahidovih izjava. Ipak, stvarnost na terenu govori drugačiju priču, onu u kojoj su kršćani i druge vjerske manjine prisiljeni skrivati ​​se iz straha od smrtonosnog progona. Na kraju izjave ustvrđeno je da “suniti, šijiti, sikhi i hindusi slobodno prakticiraju svoju vjeru [u Afganistanu]”, ne priznajući procijenjenih 10 000 12000 kršćana koji trenutno žive u zemlji.

Ovakav stav sluti lošu budućnost kršćana u Afganistanu.

Ž.I., KT