UČIMO HRVATSKI – Je li velika većina pleonazam?

Savjet pripremio Alen Orlić, prof./hkm.hr

Pleonazmi su skupine riječi koje imaju višak značenja, tj. skupine u kojima se jedna od riječi nepotrebno rabi jer je njezino značenje već uključeno u značenje druge riječi. Primjer je pleonazma izraz oko osamdesetak u rečenici Prijavilo se oko osamdesetak natjecatelja. Naime, već osamdesetak znači oko osamdeset, otprilike osamdeset, približno osamdeset, stoga ne treba dvaput izricati ono što je već rečeno. Dakle, trebalo bi reći ili oko osamdeset natjecatelja ili osamdesetak natjecatelja jer je u završetku -ak već sadržana približnost.

Česti su i ovi primjeri pleonazma: mala kućica, sići dolje, popeti se gore, unaprijed predosjetiti, no međutim, čak štoviše, čak dapače, potencijalna mogućnost, kako i na koji način, investicijska ulaganja.

Kao primjer pleonazma katkad se navodi izraz velika većina. Međutim, to nije dobar primjer pleonazma. Recimo da na neko natjecanje od prijavljenih 80 osoba dođe 41 osoba, mogli bismo reći da je natjecanju pristupila većina prijavljenih osoba. No, ako na natjecanje dođe 79 osoba od prijavljenih 80 tada možemo reći da je na natjecanje došla, ne samo većina, nego i velika većina prijavljenih osoba.

Dakle, kada imamo opravdani razlog za uporabu izraza velika većina ne trebamo izbjegavati njegovu uporabu.