ODABRANI NAJBOLJI RADOVI TROPLETOVA LITERARNOGA NATJEČAJA ZA 2022. GODINU

Kao i svake godine, u prigodi svetkovine svoga nebeskog zaštitnika svetoga Josipa, HKZ Troplet je i ovaj put raspisala natječaj za najbolji neobjavljeni literarni rad na hrvatskom jeziku za učenike osnovnih i srednjih škola. Za učenike osnovne škole tema natječaja je bila Lijepo je živjeti u miru a za učenike srednje škole Mir je djelo pravde.

Ovogodišnje teme natječaja se usmjerene potrebi i izgradnji mira kao trajne, kršćanske i univerzalne vrijednosti: u svijetu, među narodima, u narodu, obitelji i ljudskoj savjesti.

Mladi spisatelji su bili vrijedni i na e-adresu HKZ Troplet je pristigao ogroman broj učeničkih radova. Možda je tome pridonijelo i to što su se radovi po prvi put slali elektroničkom poštom, što je očito mladim generacijama puno bliže i jednostavnije.

Prosudbeno povjerenstvo je pregledalo sve pristigle radove i napravilo uži izbor radova koji kvalitetom i svim drugim kriterijima zadovoljavaju uvjete Natječaja. Svi radovi koji su prošli taj prvi izbor će biti uvrštene u Zbornik izabranih literarnih radova. Nakon toga, Prosudbeno povjerenstvo je u obje kategorije izabralo po pet najuspješnijih radova.

Najbolji autori radova iz osnovnih škola su:

  1. Miro Jelečević, 9.b razred, Osnovna škola Orašje, Orašje
  2. Sara Novak, 9. razred, Osnovna škola Ivana Gundulića, Mostar
  3. Josip Polić, 9. razred, Osnovna škola Franice Dall’era, Vir
  4. Klara Zirdum, 7.a razred, Katolički školski centar „Petar Barbarić“ – Osnovna škola, Travnik
  5. Lucija Galić. IX.a razred, Osnovna škola Bartola Kašića, Rodoč, Mostar

Najbolji autori radova iz srednjih škola su:

  1. Petra Milinković, 2. razred, Gimnazija fra Grge Martića, Mostar
  2. Fran Mrkonjić, IV.a razred, Katolički školski centar “Don Bosco” – Opća gimnazija, Žepče
  3. Maja Šljokić, III.a razred, Katolički školski centar „Bl. Ivan Merz”, Banja Luka
  4. Darko Tusun, IV. razred, Katolički školski centar “Petar Barbarić” Gimnazija, Travnik
  5. Marija Budimir, II. razred, Srednja škola Čapljina, Čapljina

Svih pet autora najuspješnijih radova u obje kategorije dobit će pohvalnice a autorima triju najboljih radova u obje kategorije će se dodijeliti i novčane nagrade, i to 200 KM za prvo, 100 KM za drugo i 50 KM za treće mjesto.

HKZ Troplet će prirediti i tiskati Zbornik izabranih literarnih radova te u okviru Tropletovih dana kulture 2022 organizirati prigodan književni susret na kojem će predstaviti Zbornik, tiskano izdanje podijeliti nazočnima, predstaviti najuspješnije mlade autore i njihove uratke, te će se pobjednicima dodijeliti nagrade i pohvalnice. Književni susret će okupiti sudionike natječaja a nagrađenima koji ne budu u mogućnosti doći, nagrade i pohvalnice ćemo dostaviti poštom ili osobno. Primjerke zbornika ćemo poslati svim školama čiji su učenici sudjelovali u natječaju.

Tropletovi dani kulture – vjera, baština, identitet će se održati između 25. listopada (Spomendan kraljice Katarine) i 18. studenoga (Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Obljetnica uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosna). O mjestu i vremenu održavanja književnog susreta i dodjele nagrada svi autori i njihove škole će biti blagovremeno obaviješteni.

I na kraju, iskrena isprika svim autorima koji su poslali radove kao i zainteresiranoj javnosti zbog toga što smo zakasnili s objavom rezultata u odnosu na rok koji smo definirali Natječajem. Kašnjenje se dogodilo prvenstveno zbog ogromnog broja prispjelih radova. Stoga je druga faza rada Povjerenstva, u kojoj sudjeluju i književnici i sveučilišni profesori Marko Tokić i Antun Lučić, započela u vrijeme studentskih ispitnih rokova što im je bilo dodatno opterećenje.

Čestitamo pobjednicima i zahvaljujemo svim sudionicima!

Upravni odbor HKZ Troplet