Kad si u ratu, važno je ratificirati Istanbulsku i razmotriti legalizaciju istospolnih brakova

Prioriteti se moraju znati

Dok je u Ukrajini rat trajao već više od sto dana, ukrajinski je parlament odlučio ratificirati Istanbulsku konvenciju. Predsjednik Zelenskij, potpisavši dokument, izjavio je kako je to povijesni trenutak za Ukrajinu te da se tako podržava politika ravnopravnosti spolova. Doista povijesni trenutak ako zanemarimo pritom sve one povijesne trenutke u više od sto dana rata u kojem ginu ljudi.

Nije se proslavila ni glavna tajnica Vijeća Europe, naša Marija Pejčinović Burić, koja je pohvalila taj postupak rekavši kako je to velik korak naprijed u zaštiti žena i djevojaka od svih oblika nasilja. Pitamo se misli li stvarno glavna tajnica VE-a da će sirote žene koje u ludom ratnom vremenu bivaju silovane i ubijane zaštititi Istanbulska konvencija, pa da je to sad prioritet za ukrajinsko društvo općenito.

Sad pak stiže vijest kako se Ukrajina sprema razmotriti legalizaciju istospolnih brakova. Dakle, još jedna važna odluka. Žurnost je navodno u tome što LGBT osobe koje se prijavljuju u vojsku imaju specifične probleme koji bi se riješili tom legalizacijom. Na primjer, kako navode, prema ukrajinskom zakonu, u kojem istospolni brakovi i civilna partnerstva nisu priznati, ako netko u istospolnoj vezi umre, pogine, njegov partner ne može uzeti njegovo tijelo, pokopati ga, tražiti odštetu.

Online peticija koja poziva na legalizaciju istospolnih brakova pod sloganom „U ovom vremenu svaki dan može biti posljednji“ prikupila je više od 28 tisuća potpisa, piše BBC, a sve peticije koje skupe više od 25 tisuća glasova pokreću predsjednikovo razmatranje zahtjeva.

(hkv)