4,20 metara dugačka šargija

Najvjerojatnije najveća na svijetu, čak 4,20 metara dugačka šargija odnedavno je svojevrsni spomenik ispred crkve Krista Kralja u Komarici pokraj Dervente, a i mogući konkurent za Guinnessovu knjigu rekorda u kategoriji tambura. Glazbalo je dar crkvi brodske udruge Cer, koja okuplja Posavljake, a inicijativu je potaknuo Ivica Marić

Autor Biram DOBRO

Najvjerojatnije najveća na svijetu, čak 4,20 metara dugačka šargija odnedavno je svojevrsni spomenik ispred crkve Krista Kralja u Komarici pokraj Dervente, a i mogući konkurent za Guinnessovu knjigu rekorda u kategoriji tambura. Glazbalo je dar crkvi brodske udruge Cer, koja okuplja Posavljake, a inicijativu je potaknuo Ivica Marić.

Autor: Dražen Zetić

– Ideja je došla nakon jedne nedjeljne mise zajedno sa župnikom Josipom Batinićem, na mjestu gdje je do temelja bila srušena crkva. Odlučili smo da, od hrasta s tog brda, damo izraditi veliku šargiju kojom bismo prikazali povezanost Posavljaka i tradicionalnog instrumenta – kaže Marić.

Autor: Dražen Zetić

– U realizaciju ideje upustili su se članovi likovne udruge Otočki vir pokraj Vinkovaca, Antun Ferbežar i Željko Philips. “Tim smo umjetničkim djelom htjeli povezati slavonsku dušu s dušom Posavljaka”, komentira Ferbežar kao bivši branitelj i dugogodišnji kipar. Šargiju su, kaže, radili iz jednog komada hrasta. “Iako je riječ o zahtjevnom, tvrdom drvetu, nije bilo teško s dobrim alatom i puno dobre volje. Na instrument smo stavili ‘drvene žice’, a između vrata i donjeg dijela na jednom smo joj mjestu napravili raspuklinu kako bismo dočarali stradanje posavskih Hrvata. U donjem dijelu izrađena je tkanica s ornamentikom Posavljaka”, pojašnjava izgled neobičnog spomenika Ferbežar.

Autor: Dražen Zetić

– Pretpostavljaju kako je riječ o najvećoj tamburi na svijetu, što pokušavaju provjeriti u Guinnessu, a ako se njihove nade potvrde, pozvat će komisiju da to i potvrdi. Ako šargija i službeno bude proglašena najvećom, nagradu od 20.000 dolara udruga Cer utrošit će u završenje obnove u ratu porušene župne crkve, pred kojom je šargija postavljena.

Autor: Dražen Zetić

– Na postolju instrumenta otisnut je tekst “Posavina i pjeva i plače”, što, prema riječima Ivice Marića, simbolizira prkos Posavljaka koji unatoč nemjerljivim gubicima u Domovinskom ratu, još imaju snage i volje zaigrati i zapjevati.

Šargija je tradicionalno glazbalo Hrvata bosanske Posavine, stiglo još s Osmanlijama. Među Posavljacima brojni su izvođači izvorne glazbe (Baščovani, Mladi veseljaci, Plehanski odjeci, Cerovački

Izvor: donjivisnjik.forumhr.com

https://youtube.com/watch?v=BbjVIaWF1rQ%3Fversion%3D3%26rel%3D1%26showsearch%3D0%26showinfo%3D1%26iv_load_policy%3D1%26fs%3D1%26hl%3Dhr%26autohide%3D2%26wmode%3Dtransparent

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=BbjVIaWF1rQ