Petir: Veljko Marić je branio svoju napadnutu domovinu i u zatvoru je, a Šešelj nije osuđen unatoč svim zločinima

Eurozastupnice i eurozastupnici predstavili svoje programe

Photo: fah

RAZGOVOR ZA NAROD.HR

Haški sud nepravomoćno je oslobodio krivnje Vojislava Šešelja po svim točkama optužnice. Oslobađajuću presudu obrazložio je sudac Jean-Claude Antonetti. Vojislav Šešelj je nakon izricanja ove presude slobodan čovjek, kazao je predsjednik Sudskog vijeća Antonetti. O ovoj temi razgovarali smo s Marijanom Petir, zastupnicom u Europskom parlamentu i članicom Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova te Izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru bivše jugoslavenske Republike Makedonije. Osim toga, zamjenica je člana u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Izaslanstva za odnose s Izraelom i Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran.

Narod.hr: Kako komentirate presudu Vojislavu Šešelju?

Odluka Haaškog suda je sramotna i šokantna te potkopava povjerenje žrtava u Međunarodni kazneni sud. Šešelj je neminovno ratni zločinac i četnički vojvoda koji nikada nije niti smio biti pušten iz zatvora zbog strašnih zlodjela za koja je odgovoran na području Hrvatske, BiH i Vojvodine. Ovakvu odluku smatram politički pristranom, neobjektivnom i moralno nakaradnom.

Narod.hr:  Mogu li europarlamentarci nešto učiniti vezano uz tu presudu?

Podsjećam da smo kao hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu „Rezolucijom o Srbiji: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja“ kada je Vijeće dozvolilo da presudu čeka na slobodi tražili da se Šešelja vrati u zatvor. Više na linku: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=P8-RC-2014-0292&language=HR

Sasvim sigurno ćemo reagirati na ovakvu sramotnu presudu Haaškog suda a od Vlade RH očekujem da ukoliko ne dođe do adekvatne reakcije srbijanskih vlasti stave veto Srbiji na daljnje aktivnosti oko pridruživanja EU.

Narod.hr: Kada ste zadnji put kontaktirali Veljka Marića?

Tražila sam za Božić od Kaznionice u Glini da mi odobre posjetu Veljku no to je odbijeno jer se on nalazio u zatvorskoj bolnici gdje je nažalost i danas. Dozvolili su mu da mi se javi telefonom pri čemu me je obavijestio da mu je zdravlje katastrofalno i da u okviru zatvora ne može dobiti adekvatno liječenje. Njegova supruga rekla mi je prije par dana da su zatražili prekid zatvorske kazne zbog liječena jer mu je svakim danom sve lošije te se o tom zahtjevu očekuje odluka suda u Sisku.

Narod.hr: Može li komentirati apsurd da je Veljko Marić još uvijek u zatvoru, a Šešelj oslobođen?

Riječ je o strašnoj nepravdi jer ispada da su zločinci i agresori bolje zaštićeni od žrtve. Šešelj je odgovoran za zločine protiv čovječnosti, za progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacije i prisilno premještanje, za kršenje zakona i običaja ratovanja, za ubojstva, mučenja i okrutno postupanje te bezobzirno razaranje i pljačku javne ili privatne imovine a nije osuđen. Veljko Marić je kao hrvatski branitelj branio svoju domovinu koja je bila napadnuta i sada je u zatvoru. To je neodrživo i vjerujem da će se promijeniti-da će pravomoćna presuda za Šešelja biti osuđujuća, a da će Veljko Marić uskoro izaći iz zatvora.

Izvor: narod.hr