Prozirni teatar bošnjačkih stranaka


Demonstracije su pokazale da je riječ o dobro organiziranom teatru bošnjačkih stranaka, ali ne i dovoljno uvježbanom. Uvježban do kraja i nije mogao biti, jer su pogledi na teatar (BiH) bošnjačkih stranaka jako različiti.

FOTO: Hayat

Piše: dr. fra Luka Marković, Katolički tjednik

Najavljivane demonstracije bošnjačkih stranaka protiv moguće korekcije Izbornoga zakona za Dom naroda u Federaciji BiH, pokazale su definitivno da sam u nekoliko komentara pogodio srž problema. Većina Bošnjaka kojoj je stalo do funkcionalne BiH želi napokon mirno rješenje političkih problema koji nagrizaju bosanskohercegovačko društvo. Ljudi žele pronalaženje dobronamjernih rješenja za ekonomsku i političku krizu kako bi se zaustavilo iseljavanje, istina ne u Anadoliju, kako je neki dan sugerirao jedan od uzbuđenih bošnjačkih političara, nego u Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. U Anadoliju ionako ne iseljava nitko. Tamo se živi lošije nego u ekonomski od političara ruiniranoj BiH.

Istina, postoji dio islamistički i komunistički orijentiranih Bošnjaka, kao i ponešto titoistički orijentiranih Hrvata i Srba, koji ne znaju kako funkcionira europska demokracija, te misle da su Hrvati „beznačajno smeće“, kako reče jedna nabrijani demonstrant.

Predizborni skup

Problem ne leži toliko u bošnjačkom narodu, nego u političkim strankama koje se međusobno bore za bošnjačke glasove. Da su demonstracije organizirane s ciljem pridobivanja glasova ekstremnih Bošnjaka i jugoslavenski orijentiranih Hrvata i Srba, pokazuje se u tome što su skup napustili predstavnici lijevih stranaka čim se mikrofona dočepao Izetbegovićev trbuhozborac Džaferović. Da doista u najavljenoj korekciji nepravednoga Izbornoga zakona vide političku nepravdu, saslušali bi Džaferovića. Budući da to i nije srž problema, jer se radi o djelomičnom ispravljanju učinjene nepravde jednom konstitutivnom narodu u režiji bivših visokih predstavnika – što manipulatori dobro znaju – pobjegli su sa skupa kako ne bi ispalo da prihvaćaju činjenicu kako je SDA glavni „bundžija“. Naime, da su ostali, moglo se dogoditi da izgube znatan dio ekstremnih bošnjačkih glasača, koji nikako da shvate da je BiH država Hrvata i Srba koliko i Bošnjaka.

Upravo su demonstracije pokazale da je riječ o dobro organiziranom teatru bošnjačkih stranaka, ali ne i dovoljno uvježbanom. Uvježban do kraja i nije mogao biti, jer su pogledi na teatar (BiH) bošnjačkih stranaka jako različiti. Lijepo je to komentirao gospodin Konaković pričom o nasilnom oduzimanju mikrofona kako bi se skupu mogao obratiti Džaferović, te na taj način pridobiti naklonost ekstremnih bošnjačkih birača. One bošnjačke, hrvatske i srpske birače, koji još uvijek sanjaju o Titu, ionako SDA ne može pridobiti, kao što lijevi sanjari o građanskom uređenju države ne mogu pridobiti one druge.

Pridobivanje ekstremnih bošnjačkih glasova

Upravo je to na predizbornom skupu u Hadžićima rekao i sam Izetbegović predbacujući im da među većinskim hrvatskim i srpskim biračima, na prostoru gdje je u većini hrvatski i srpski narod, nemaju nikakvoga uspjeha. Kako stvar izgleda, demonstracije su organizirane s ciljem pridobivanja ekstremnih bošnjačkih glasova. Preveliki je ulog u pitanju.

Već sam nekoliko puta upozorio da će nestati s političke pozornice u BiH one bošnjačke stranke koje izgube ove izbore. Pobjednik među njima će najvjerojatnije prihvatiti mnoge stvari u BiH koje danas smetaju onim Bošnjacima koji misle da je BiH samo njihova.

Ogavna izjava Željka Komšića

Da je, doista, riječ o prljavom pokušaju manipulacije bošnjačkim biračima, što jača mržnju ekstremista u njihovim redovima protiv hrvatskoga naroda, pokazao je Željko Komšić. Njegova izjava kako će visoki predstavnik Schmidt nametnuti Izborni zakon, jer zapadna politika ne voli islam – muslimane – jedna je od najogavnijih izjava zadnjih mjeseci. Zanimljivo je da je Komšić u toj istoj zapadnoj politici do sada vidio prijatelje građanske opcije (anacionalne grupacije u BiH) kojoj i sam pripada, a danas je optužuje za mržnju prema islamu. Takav prljava politička igra je vrlo opasna, jer igra na kartu onih najekstremnijih među Bošnjacima. Nije problem toliko u tome što će mu ekstremisti dati glasove, nego u tome što takvim prljavim izjavama jača mržnju prema hrvatskome narodu.

Od Hrvata bi ipak više trebao biti zabrinut njegov navodni prijatelj Izetbegović kojemu bi ta neodgovorna izjava mogla oduzeti potrebni broj glasova za Predsjedništvo BiH.

Ne odustati od korekcija

Bilo bi šteta ukoliko bi visoki predstavnik Schmidt odustao od korekcije Izbornoga zakona. Zašto? Zato što će ionako ubrzo uvidjeti da je sve bio vrlo prozirni politički teatar koji su bošnjačke stranke organizirale više jedna protiv druge nego protiv korekcije onoga što je umanjilo prva jednoga konstitutivnoga naroda.

Na kraju, što reći o izjavi zajapurenoga bošnjačkoga nacionaliste kako Hrvati mogu stati u dva vagona? Ništa drugo osim to da takve fašističke izjave podsjećaju na onu opasnu nacističku ideologiju pred Drugi svjetski rat koja je razvrstavala ljude u manje i više vrijedne. Možda čovjek i nije kriv zbog te izjave? Više su krivi oni koji izvode slabo režirani politički teatar iz vlastitih interesa, ne pitajući se kakav učinak može imati na one s malo razuma a puno emocija.