autor: Tim Dustin 

Izvor: https://www.opendoorsusa.org/

prijevod: Troplet

Slike koje se teško zaboravljaju.

Traumatizirani civili koji se očajnički drže dok se teretni zrakoplovi spremaju za polijetanje. Talibani u američkim vozilima mašu američkim oružjem. I možda najtmurnije od svega, podignuta bijela zastava terora, proglašavanje nove vlade u cijeloj zemlji.

Prošlo je godinu dana otkako su talibani preuzeli punu kontrolu nad Afganistanom. Što se promijenilo u proteklih 12 mjeseci i kakav je status afganistanske crkve?

Prekršena obećanja

Znajući da svijet promatra kako će Afganistan izgledati nakon američkog povlačenja, talibanski su čelnici učinili sve što su mogli kako bi ugasili strahove i nagađanja. Zapravo, dali su ključna obećanja da će postojati mogućnosti za žene, uključujući nastavak obrazovanja. Ali talibanima nije dugo trebalo da ponište svoja obećanja. U izvješću u The Hillu, Ujedinjeni narodi su objavili: “Talibani krše obećanja koja su dali o postupanju sa ženama i pretresima od kuće do kuće gotovo mjesec dana nakon što je pobunjenička skupina svrgnula afganistansku vladu i preuzela vlast u zemlji.”

Nakon što su preuzeli vlast, vodstvo talibana obećalo je da prava žena neće biti poništena: “Da, žene imaju pravo na obrazovanje i rad”, rekao je vođa talibana Suhalil Shaheen za NPR  samo nekoliko dana prije povlačenja američkih snaga.

Međutim, trebalo je samo tri tjedna da se to prazno obećanje rasprši. Talibani su objavili da nijednoj djevojci nije dopušteno nastaviti školovanje nakon šestog razreda. Ta teška odluka onesposobljava i obezvrjeđuje afganistanske žene koje su se toliko teško borile za mali stupanj neovisnosti i pravde. Zabrana obrazovanja znači da žene ne mogu imati ili nastaviti profesionalnu karijeru. Umjesto toga, prisiljene su se oslanjati isključivo na svoje muževe ili muške članove obitelji za financijsku podršku i status.

Open Doorov partner s prve crte u regiji objasnio je to na sljedeći način: “Djevojčice koje idu u školu moglo bi se osnažiti, a talibani to ne žele. Talibani žele ženama oduzeti bilo kakvo djelovanje. Mlade djevojke samo ostaju kod kuće. Za njih nema druge mogućnosti. I tako će ostati sve dok su talibani na vlasti.”

U zemlji kojom vladaju strah, fanatizam i agresija, kako može procvjetati netko tko se protivi takvim idealima? Kako kršćanska crkva može preživjeti na mjestu gdje sada vlada radikalni islam?

Postupanje s kršćanima

Jednostavno rečeno, situacija za kršćane u Afganistanu više je nego očajna. Afganistanski kršćani riskiraju smrt ako budu otkriveni; mnogi su pobjegli spašavajući svoje živote i živote svoje djece. Vjernici koji ostanu smatraju se izdajicama; neprijateljima države, svoga plemena i svoje zajednice. Kazna za otkrivanje je smrt.

Afganistan je s razlogom broj 1 na Open Door’s 2022 World Watch List (Open Doorov Svjetski popis za promatranje za 2022. godinu) — nigdje ne može biti opasnije biti kršćanin. Gotovo je nemoguće razgovarati s nekoliko kršćana koji su ostali u zemlji, zbog kritičnog rizika koji bi to mogao značiti za njihove živote. Nema crkava, okupljanja ni bogoslužja. Svaka kršćanska vjera mora ostati iza zatvorenih vrata. Jedna pogreška mogla bi značiti uhićenje, mučenje i još gore.

Iako Afganistan nikada nije bio siguran za kršćane, pod talibanskom vladavinom zemlja je sada postala lovište kršćana. Talibani su se jako potrudili istjerati kršćane i druge vjerske manjine. Kršćani se ne usuđuju izaći u javnost na sastanke, kupnju ili liječenje. Otjerani su u podzemlje samo da bi preživjeli.

“Talibani idu od vrata do vrata, otimaju mlade djevojke i uništavaju obitelji”, rekla je jedna kršćanska majka koja je ostala u Afganistanu. “Oni vrše pretragu od vrata do vrata kako bi pronašli nas kršćane. Živimo u strahu da će talibani doći po nas.”

Naš direktor komunikacija Open Doors za Aziju dodao je sljedeće: „Kada dobijete kućnu posjetu, talibani žele vidjeti jeste li dobar musliman u njihovim očima, prema njihovom standardu onoga što čini dobrog muslimana. Dakle, ako ste kršćanin, niste samo loš musliman; ti si otpadnik — i bit ćeš meta. Talibani love svakoga tko nije s njima—to uključuje i kršćane.”

Ostaje li ikakva nada?

U Mateju 17,20 Isus kaže: “Zaista, kažem vam, ako imate vjere koliko je zrno gorušičino, možete reći ovoj gori: ‘Premjesti se odavde onamo’, i pomaknut će se. Ništa vam neće biti nemoguće.” Zrno gorušice dovoljno je malo da stane na vrh prsta. Iako se talibanska zastava još uvijek vijori visoko nad Kabulom, ostaje nada za Afganistan, a ona živi u kršćanima koji su ostali.

Čak poprima nevjerojatan oblik. Ono što su zle sile namjeravale zgnječiti, Bog je iskoristio da razvije svoje kraljevstvo na čudesan način. Na primjer, kada su talibani počeli inicirati da žene od 12 godina i mlađe više ne smiju pohađati školu, Fazlia*, učiteljica i kršćanka, donijela je odluku koja je promijenila život.

Pobjegla je iz zemlje, ali je sa sobom povela svoje nećakinje, nećake i sedam svojih učenika. Svaki dan nastavlja svoje učenike poučavati biblijskim pjesmama i pričama.

Jedna od naših partnerica imala je priliku susresti se s Fazliom, i koliko god slomljena zbog svog potpunog životnog preokreta (napustila je i zaručnika), kroz suze je pokazala prema Nebu, izjavivši da od tamo njoj dolazi pomoć, iscjeljenje i hrabrost.

Na pitanje o djeci, Fazlia je dodala: “Uvijek sam ih jako voljela. Ne bih vjerovala nikome drugom da se brine o njima. Napravila sam pravi izbor.”

Iako ne vidimo dramatične snimke i potresne slike na našim ekranima—one koje smo vidjeli prije godinu dana—Afganistan je i dalje zemlja u neredu, ali budući da ga možemo vidjeti kao mjesto pepela, moramo vjerovati da se Bog neprestano sve pokreće, oblikuje i stvara ljepotu u kaosu.

5 molitvi za našu afganistansku obitelj 

Imamo nevjerojatno hrabru crkvenu obitelj koja je živa i zdrava u Afganistanu i trebaju naše molitve. Iako više nema američke prisutnosti na terenu, naš status s tom našom braćom i sestrama nije se promijenio. Uistinu, ostajemo im bliski kao i prije. Evo pet molitvi koje možemo moliti za afganistansku crkvu:

1) Molite za one koji moraju živjeti živote tajne vjere, živote straha, ugnjetavanja i nevjerojatnog progona; molimo se za njihovu nastavak vjere među ruševinama i spoznaju da iako ne mogu javno iznositi svoja uvjerenja, njihova crkvena obitelj diljem svijeta nije ih zaboravila—i nikada ih neće zaboraviti.

2) Molite za prijatelje i obitelji naše braće i sestara. Pomolimo se da ohrabruju umjesto prozivaju, podižu umjesto ponižavaju i širei evanđelje umjesto da ga pokušavaju ušutkati.

3) Molite Boga da osujeti i zbuni zle planove ekstremističkih skupina, poput skupine Islamska država i ISIS, kao i talibana. Molite za sigurnost kršćana i za snagu da ostanu vjerni usred sadašnjih i budućih progona. I odvažno molimo za obraćenje ekstremista od Savla u Pavla. Zamolite Boga da progoniteljima podari i vizije i snove i otkrije im Se – da bi i oni, poput Pavla, vidjeli Kristovu snagu i ljubav.

4) Molite za olakšanje od suše i COVID-19 koji nastavljaju pustošiti zemlju i čine Afganistancima život sve težim. Molite Boga da pruži pomoć i lijekove – skrivenu manu – onim vjernicima kojima obitelji i plemena odbijaju pomoći jer su napustili islam kako bi slijedili Isusa.

5) Molite se da Bog ojača Crkvu diljem svijeta da moli s tajnom crkvom u Afganistanu. Zamolite Boga da nastavi vraćati našu afganistansku obitelj u naše umove i srca u tjednima, mjesecima i godinama koje dolaze – da ih nikada ne zaboravimo.

Oče Bože, molimo te usliši naše molitve za našu afganistansku obitelj. Neka znaju da ih se sjećajmo i brinemo o njima. I, najviše od svega, neka bude mir – Tvoj nepokolebljivi, savršeni mir, unutar naše crkvene obitelji, njihovih progonitelja i diljem cijele zemlje Afganistana. Amen.

*Ime promijenjeno radi zaštite identiteta