Norveška se sprema za proslavu 1 000 godina prisustva kršćanstva

Ima nade!


Norveška će 2030. godine proslaviti 1 000 godina prisutnosti kršćanstva u ovoj zemlji. Ministrica za pitanja djece i obitelji imenovana je voditi rad vlade povodom priprema za proslavu ove važne obljetnice.

Ministrica za djecu i obitelj Kjersti Toppe želi “narodnu proslavu” obljetnice. Kao državni ministar odgovorna je i za pitanje vjere te je uz to dobila zaduženja za vladine planove o obnovi starih kamenih crkava za veliku milenijsku obljetnicu. Do sada je odgovornost za milienijsku proslavu pripadala Anette Trettebergstuen kao ministrici kulture i ravnopravnosti spolova, međutim, Vlada je odlučila kako će tijekom ljeta Toppe preuzeti dužnost, javlja CNA.

Kao dio sjećanja na ovu godišnjicu norveška vlada obećala je obnoviti 159 srednjovjekovnih kamenih crkava u zemlji.

Godine 2030. navršit će se 1 000 godina od pada Sv. Olava u bitci kod Stiklestada. Ova je bitka jedan od ključnih događaja u povijesti Norveške i u njoj je poražen kršćanski vikinški kralj Olav Haraldsson. Haraldsson je kasnije postao zaštitnik Norveške, a danas se bitka smatra jednim od važnijih događaja u povijesti ove zemlje.

Toppe, inače majka šestero djece, članica je Stranke centra, za koju je želja za velikom proslavom 1000. obljetnice kršćanstva u Norveškoj bila pitanje izborne kampanje.

Prošle godine čelnik Stranke centra Trygve Slagsvold Vedum ustvrdio je da je bitka “toliko odlučujući događaj u povijesti naše nacije da mora biti organizirano veliko slavlje”.

Ž.I., KT