Novi kineski propisi o “vjerskom sadržaju na internetu”


Nove kineske administrativne mjere u vezi s pitanjem “vjerske informacijske usluge na internetu” primjenjuju se u cijeloj zemlji od 1. rujna. Mnogi se pitaju koliko će rigorozno nova pravila biti sprovođena.

Sve registrirane vjerske zajednice, ali i podzemne Crkve koje ne priznaje Kina, te ostale kršćanske organizacije i udruženja diljem ove mnogoljudne zemlje u stanju su pripravnosti dok čekaju izvješća s terena s kakvom temeljitošću će se sprovoditi novi zakoni koji se tiču “vjerskog sadržaja na internetu”.

Propisi, koji su osmišljeni kako bi ograničili vjerski sadržaj koji pojedinci i institucije smiju dijeliti na internetu, djelomično su stupili na snagu tijekom posljednjih šest mjeseci.

Od tada kršćani su doživjeli brojne probleme na internetu, računi na društvenim mrežama su gašeni, web stranice su zatvorene ili im je uvelike ograničen pristup te su neke aplikacije izgubile dozvolu rada u Kini, javlja ICC.

Novi su propisi dio šireg nastojanja kineske vlade da “spoji” vjerska učenje u Kini s nacionalizmom i socijalističkom mišlju. Novi zakoni, koji se sastoje od pet poglavlja i 36 članaka, kažu da online propovijedanje i dijeljenje vjerskog sadržaja trebaju organizirati i izvoditi vjerske organizacije koje su dobile “Licencu za internetsku vjersku informacijsku uslugu”.

Ž.I., KT