HKZ TROPLET: Poziv na opće izbore u BiH

„Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi. Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati.“ (Mt 7.15-16)

U nedjelju, 2. listopada 2022. godine, održat će se opći izbori u BiH, odnosno izbori za županijske skupštine, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Narodnu skupštinu RS, Predsjednika i potpredsjednike RS te za Predsjedništvo BiH. Na izborima imaju pravo sudjelovati svi punoljetni građani BiH.

Naglašavamo da glasovanje na izborima nije samo pravo nego i obveza svakog odgovornog građanina, svakog vjernika katolika. Socijalni nauk Katoličke crkve kaže da je svaki katolik dužan sudjelovati u javnom i političkom životu društva kroz župne zajednice, građanske udruge, političke stranke i slično. Građani vjernici imaju obvezu sudjelovati u kulturnom, gospodarskom kao i u političkom životu svoje zajednice s ciljem promicanja naravnog moralnog zakona, djelovanja za opće dobro i kreiranja bolje budućnosti za sve. Najmanje što možemo učiniti za opće dobro jest izlazak na izbore i odgovorno glasovanje.

Ponavljamo ono što smo uvijek tvrdili. Tko ne glasuje, nema nikakvo moralno pravo naknadno prigovarati i kritizirati izabranu vlast i političke dužnosnike.

Duboko smo svjesni neravnopravnog položaja hrvatskog naroda u BiH i stoga je to pitanje nužno pravično razriješiti to pitanje kao preduvjet za napredak cijelog društva. Zbog toga građani Hrvati imaju obvezu više izaći na izbore, jer naša veća izlaznost znači i veću brojnost naših zastupnika u zakonodavnim tijelima, a time i veću mogućnost utjecaja na donošenje odluka.

Posebno moramo naglasiti potrebu savjesna i odgovorna glasovanja. Dobro razmislimo koje to političke stranke i ponuđeni kandidati zaslužuju naš glas! Trebamo moralne, vjerodostojne i sposobne zastupnike koji hoće, znaju i mogu izboriti se za ravnopravnost našeg naroda, te za gospodarski i socijalni oporavak cijelog društva. Naglašavamo, važno je birati osobe koje su ne samo dobre i moralne nego i sposobne i kompetentne za poslove izabranog dužnosnika, ali je manje zlo birati dobru a nekompetentnu osobu nego iznimno kompetentnu a loših namjera, kojoj nije na srcu opće dobro.  Ne trebaju nam oni koji pričaju prazne priče i mašu zastavama a skrbe se samo o osobnim, prijateljskim, rođačkim i usko stranačkim interesima. Trebamo one koji su stalno zauzeti za dobro svoga naroda, a ne samo mjesec dana prije izbora. Dobro razmislimo tko ima takve ljudske kvalitete da mu/joj možemo vjerovati, tko je činio i čini dobro za naš narod i opće dobro. Birajmo one kandidate/kandidatkinje koji će na temelju socijalnog nauka Katoličke crkve zastupati univerzalne etičke i kulturne vrijednosti, koje kršćani zajednički dijele s drugima.

Kandidacijske liste su otvorene, što znači da možemo birati pojedinog kandidata ili nekoliko kandidata s jedne liste, čime dajemo glas i cjelokupnoj listi, ali istovremeno kandidatu kojeg smo odabrali omogućavamo da bude bolje pozicioniran na konačnoj listi. Kandidati koji dobiju najveći broj glasova dolaze na vrh liste i oni ulaze u zastupničko tijelo za koje su se kandidirali (koliko ih ulazi ovisi o postotku koji je ta lista osvojila u odnosu na sve druge liste). Tako se može dogoditi da ne prođu kandidati koje je stranka istakla na prva mjesta nego kandidati kojima birači daju najveće povjerenje. Na taj način kandidati postaju odgovorni i prema biračkom tijelu, a ne samo prema stranci. Time se i same stranke demokratiziraju i bolje profiliraju i vidi se koliko koji kandidat vrijedi kod birača. Tako napreduju sposobni i kvalitetni, odnosno oni koji promiču interese svojih birača i koje birači prepoznaju kao svoje istinske zastupnike, a ne podobni i poslušni.

Pozivamo i molimo sve Hrvate iz BiH s pravom glasa, iskoristite svoje pravo i izvršite svoju obvezu, izađite na izbore. To je naša građanska, domoljubna i kršćanska dužnost. Izađimo na izbore i glasujmo savjesno i odgovorno!

Mostar, 27. rujna 2022. godine

                                                                                                               Upravni odbor HKZ Troplet