Savjet pripremio dr. sc. Marko Alerić./hkm.hr

Komunikacija ili prijenos poruke vrlo je osjetljiv proces u kojem lako može doći do nesporazuma. Nesporazum može izazvati i upotreba vremenskih priloga npr. proljetos, ljetos, jesenas, zimus

Uz priloge proljetos, ljetos, jesenas i zimus nepravilno je upotrebljavati budućnost

Često nismo sigurni što ti prilozi označavaju. Je li, npr. značenje priloga proljetos proljeće koje je upravo prošlo ili proljeće koje će tek doći. I proljetos i ljetos i jesenas i zimus označavaju vrijeme proljeća, ljeta, jeseni i zime koje je prošlo u godini u kojoj jesmo. Odnosno, značenje je priloga proljetos u ovogodišnje proljeće, koje je prošlo; ljetos u ovogodišnje ljeto, koje je prošlo, jesenas u ovogodišnju jesen, koja je prošla i zimus u ovogodišnju zimu, koja je prošla, a ne u ovogodišnje proljeće, ljeto, jesen ili zimu koji će tek doći.

Slično i prilog jutros označava ono što se dogodilo u današnje jutro, a ne u ono jutro koje će tek doći, u sljedeće jutro.  Znači da je uz priloge proljetos, ljetos, jesenas i zimus nepravilno upotrebljavati budućnost. Zato je nepravilno npr. ljetos ću doživjeti nešto nevjerojatno, jutros ću se probuditi vrlo rano.

Uz priloge proljetos, ljetos, jesenas, zimus i sl. uvijek dolazi perfekt ili prošlo vrijeme, npr. ljetos sam doživio nešto nevjerojatnojutros sam se probudio vrlo rano.