Nadbiskup Chaput: ‘Biden nije u zajedništvu s katoličkom vjerom’

Nadbiskup Charles Chaput izjavio je u subotu da Joe Biden “nije u zajedništvu s katoličkom vjerom” i da “svaki svećenik koji dijeli svetu pričest predsjedniku sudjeluje u njegovom licemjerju”.

Govoreći na euharistijskom simpoziju u biskupiji Arlington 22. listopada, 78-godišnji prelat također je optužio drugog katoličkog predsjednika u povijesti Sjedinjenih Država za “otpadništvo po pitanju pobačaja”.

U svom obraćanju pod naslovom “Činite ovo meni na spomen: sjećanje, kultura, sakrament”, nadbiskup Philadelphije u miru  govorio je o “američkim katolicima i našoj 200-godišnjoj borbi da se uklopimo u mainstream američke kulture”.

“Uspjeli smo. Ali u tom procesu, kultura nas je probavila i izbijelila, umjesto da mi ostavimo plodno okruženje s prepoznatljivim katoličkim svjedočenjem,” rekao je nadbiskup Chaput.

Nadbiskup je nastavio: „Bidenovo otpadništvo po pitanju pobačaja samo je najodvratniji primjer. On nije sam. Ali u zdravom svijetu, njegovo jedinstveno javno vodstvo učinilo bi – ili bi trebalo učiniti – javne posljedice neizbježnima.”

“Kada slobodno prekinete zajedništvo s Crkvom Isusa Krista i njezinim učenjima, ne možete se pretvarati da ste u zajedništvu kada se to vama čini zgodno”, istaknuo je nadbiskup Chaput.

“To je oblik laži. Gospodin Biden nije u zajednici s katoličkom vjerom. I svaki svećenik koji dijeli svetu pričest predsjedniku sudjeluje u njegovom licemjerju.”

Biden podržava abortus, unatoč učenju Katoličke crkve da je abortus teško zlo i da je ljudski život svet od trenutka začeća.

Prošli tjedan, predsjednik je ponovno obećao da će kodificirati Roe protiv Wadea u zakon ako demokrati pobijede na izborima u studenom.

Kao što je ranije izvijestila katolička novinska CNA, jasno je dao do znanja da će potpisati Zakon o zaštiti zdravlja žena (WHPA), radikalan zakon o pobačaju koji bi zabranio bilo kakva ograničenja pobačaja prije i nakon fetalne održivosti.

U svom je obraćanju nadbiskup Chaput rekao da mnogi katolici, “čak i mnogi koji redovito idu na nedjeljnu misu, više ne vjeruju u Stvarnu Žrtvu ili Stvarnu Prisutnost.”

“Zaboravili smo tko smo kao vjernički narod. To je i uzrok i simptom današnjeg mlakog katoličkog duha, u kulturi našeg naroda i unutar same Crkve“, rekao je. „Ali to se može promijeniti, i treba se promijeniti, počevši od svakog od nas ovdje”, zaključio je.

Izvor