TDK2022 – HKZ Troplet organizira Studijski dan Potraga za korijenima, jednodnevni obilazak znamenitih lokaliteta

Studijski dan Potraga za korijenima zamišljen je kao jednodnevno studijsko putovanje na kojem će maturanti, studenti i mladi posjetiti prirodne znamenitosti, povijesne lokalitete i arheološka nalazišta, te muzeje i galerije tragajući za povijesnim korijenima našega naroda, naše baštine i identiteta. Svake godine krećemo određenom rutom, a ishodišna točka je uvijek ranokršćanska cimska bazilika u Mostaru. Cimska bazilika datira iz V. ili VI. stoljeća poslije Krista i najstariji je kulturni spomenik u Mostaru. Taj nacionalni spomenik BiH pokazuje da je Mostar bio značajno naselje tisuću i više godina prije izgradnje Staroga mosta.

Tako smo prošle godine posjetili dvojnu ranokršćansku baziliku u Žitomislićima, rimsku villa rusticu Mogorjelo u Čapljini, franjevački muzej na Humcu (najstariji muzej u BiH), obnovljenu rodnu kuću (kapelicu) sluge božjeg Patra Barbarića u Šiljevištima i stari grad Ljubuški. Godine 2020. nismo bili u potrazi zbog pandemije, a godinu ranije smo posjetili franjevačke samostane i muzeje u Kreševu i Fojnici te svetište sv. Jakova Markijskog u Deževicama (voda sv. Jakova). Godinu prije toga, smo posjetili franjevačke samostane i muzeje u Tomislavgradu i Livnu, kao i galeriju Gabrijela Jurkića, te Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru.

Ove godine ćemo na istok, prema Ravnom, mjestu gdje je JNA započela oružanu agresiju na BiH i Hrvate u BiH. Posjetit ćemo Vjetrenicu, najveću i najpoznatiju špilju u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode. Zatim ćemo posjetiti arheološko područje Crkvina u Zavali s ostacima crkve sv. Petra i drugih građevina, a cijelo područje je proglašeno za nacionalni spomenik BiH. Nakon toga idemo na središnji trg Ravnog gdje se nalazi spomenik hrvatskom velikanu Ruđeru Boškoviću (koji je podrijetlom iz sela Orahov Do kod Ravnog) i župna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije (Blažena Gospa).

Dalje nas put vodi u Hutovo gdje ćemo imati prigodu razgledati više znamenitosti kao što su Zavičajna kuća i lapidarij, te kolodvor i spomenik Ćiri. Dalje slijedi odlazak u Svetište Kraljice mira u Hrasnu, molitva i obilazak svetišta. Nakon toga putovanje se nastavlja prema Mostaru pored Svitavskog jezera i preko Dračeva. Na tom putu ćemo obići spomenik Hercegovačkom ustanku, koji je vodio don Ivan Musić, i grob jednog od njegovih vojvoda Mije Ljubana u Bajovcima. Na kraju, prije povratka u Mostar, posjetit ćemo župnu crkvu u Dračevu.

U Potrazi pridružit će nam se i iskusni tragač za korijenima, Stanislav Vukorep, vrijedni istraživač, publicist i novinar. Gospodin Vukorep je jedan od najboljih poznavatelja tog kraja, njegovih ljudi, povijesti, tradicije i baštine. Njegovo vodstvo tim krajem daće sasvim novu dimenziju Potrazi za korijenima.

Putovanje je besplatno a za sve sudionike Potrage biti će organiziran ručak.

U Potragu za korijenima krećemo u subotu, 12. studenoga 2022. godine, u 7.30 minuta, autobusom s platoa ispred glavnog ulaza na stadion Zrinjskog (ispod velikih stepenica) do Cimske bazilike a zatim dalje po planu.

Pozivamo mlade na zanimljivo studijsko putovanje, to je prigoda za  upoznavanje s našom kulturnom baštinom i traganje za našim korijenima, ali i prilika za upoznavanje i druženje sa vršnjacima s kojima dijele isti svjetonazor i pogled na život. Posebno potičemo mlade koji su aktivni u svojim župnim zajednicama, kao i njihove župnike i svećenike, da se prijave kao skupine.

Prijaviti se može pojedinačno ili skupno Tropletovoj pleternici za mlade Janji Marušić, na e-mail  janja.marusic@hotmail.com ili na telefon 063 449 374. Prijave će se primati do popune raspoloživih mjesta u autobusu.

UO HKZ Troplet