I. Šola: Dobili smo novu vrstu opasnog ekstremizma – ekološki terorizam

Još jedna revolucija koja se hrani mržnjom

Kroz povijest smo se nagledali različitih vrsta terora i terorizma i svi su bili umotani u plemenite ideje, bilo božanske, bilo humanističke. Nakon što je aktivistička balavurdija koja se bori protiv klimatskih promjena, od Engleske do Njemačke, krenula u zeleni džihad napadajući Van Gogha i Moneta, nema više sumnje, očekuje nas era ekološkog terorizma. No nisu ta djeca kriva.

Klimatski ludjaci

Od vrtićke dobi do medija u ime znanosti djecu se indoktrinira u znanost umotanim apokaliptičkim slikama otapanja ledenjaka, ciklonama, cunamijima, sušama, kao da takvi fenomeni nisu na zemlji postojali i prije dizelaša i fosilnih goriva. I prije čovjeka. Nije čovjek potamanio dinosuruse. To je učinila “majčica” priroda.

I umjesto da se nove generacije osvješćuje o ekološki odgovornom ponašanju, ovi katastrofičari, umotani u znanstvenike razvilli su kod mase ljudi novu vrstu poremećaja zvanu klimatska tjeskoba i onda se čudimo da balavurdija napada Van Goghove suncokrete, vrši atak na ono što je specifično čovjeku a ne prirodi i drugim vrstama, a to je kultura. Tovar nikada neće moći naslikati suncokrete, niti će suncokreti ikada moći naslikati autoportret.

Kao i svaka revolucija, od komunističke pa do aktualne zelene, i ona se hrani mržnjom. Dok su druge revolucije sijale mržnju preme određenim skupinama ljudi, zelena pothranjuje mržnju prema čovjeku kao takvom, koji je tumor planeta.

Zeleno

Spas planeta Zemlje? Koja megalomanska ideja, koja budalaština. Pa postojala je Zemlja i prije čovjeka, postojat će i poslije njega. Ovaj planet i njegova priroda, star 4,5 milijardi godina, i prije nastanka čovjeka koji je do razine svijesti i stvaranja kulture, koja je druga čovjekova narav, došao mukotrpnom borbom kako bi se obranio od prirode i njenih zala, kroz svoju povijest pobila je (priroda) mnoge vrste.

Čovjek je opstao jer se branio od prirode i razvijao kulturu, znanost i tehniku, inače bi i njega priroda ubila. Morali smo “krasti” od prirode drvo i metale, da bismo gradili nastambe, i obranili se od zima, vjetrova, kiša, divljih zvijeri koje bi nas pobile, no mi smo ih ubijali i od njihova krzna su naši preci pravili odjeću. Morali smo razvijati cjepiva protiv bakterija iz “majčice” prirode da nam ne pobije djecu, koju odmah nakon rođenja cijepimo. Priroda nije (samo) dobra, priroda je okrutna, više od čovjeka.

U svojoj knjizi pod naslovom “Zeleno mračnjaštvo” francuski epistemolog Yves Roucaute upozorava da je velika masa živih bića bila istrijebljena prije 359 milijuna godina, pa prije 259 milijuna godina, pa prije 252 milijuna godina, tijekom epizode nazvane “Velika smrt”, razdoblje u kojem je “majčica” priroda potamanila 96 posto organizama.

Zeleno mracnjastvo

Što se pak klimatskih promjena tiče, tijekom 2,8 milijuna godina prošli smo kroz 17 ledenih doba i zagrijavanja. Nilski konji (vodenkonji) kupali su se u Temzi prije 130.000 godina. Akadska civilizacija uništena je užasnom sušom prije 4200 godina, tada još nije bilo vađenja ugljikovodika. Vikinzi su izgradili dvije kolonije na Grenlandu 950. godine, dok sm uzgajali grožđe u sjevernoj (!) Europi, a onda su morali pobjeći jer je nastupilo ledeno doba, a Grenland (zelenu zemlju !) prekrio snijeg i led.

Koliko je priroda kroz povijest pobila ljudi. Tisuće vulkanskih erupcija poput one koja je pokopala Pompeje, pa ona na Krakataou, 1883., snagom jednaka 13.000 bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki, i izazvala zahladnjenje usred ljeta. Pa cikloni koji su ubili stotine tisuća ljudskih bića, kao u predindustrijaliziranom Bangladešu 1970. Cikloni, uragani nisu brojniji danas nego jučer bez obzira što o tome govore zeleni trgovci fantazijama i sijači klimatske tjeskobe.

dr. sc. Ivica Šola
Slobodna Dalmacija/HKV