U okviru Tropletovih dana kulture – vjera, baština, identitet tridesetak mladih se uputilo u Potragu za korijenima. Kao i svake godine ishodišna točka je bila ranokršćanska cimska bazilika u Mostaru, koja datira iz V. ili VI. stoljeća poslije Krista. Taj nacionalni spomenik BiH je najstariji kulturni spomenik u Mostaru i pokazuje da je Mostar bio značajno naselje tisuću i više godina prije izgradnje Staroga mosta.

Nakon razgledanja bazilike i kratkog predavanja, mladi su krenuli prema Ravnom i uz stručno vodstvo razgledali Vjetrenicu, najpoznatiju špilju u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode. Nakon razgledanja špilje, mladi su posjetili Biospeleološki muzej Vjetrenica. Zatim su posjetili arheološko područje Crkvina u Zavali s ostacima crkve sv. Petra i drugih građevina, nacionalni spomenik BiH.

Poslije toga su otišli u središte naselja Ravno gdje se nalazi spomenik hrvatskom velikanu Ruđeru Boškoviću (koji je podrijetlom iz sela Orahov Do kod Ravnog) i župna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije (Blažena Gospa), koja potiče čak iz 1579. godine. Nakon kratke molitve, razgledanja crkve i upoznavanja s povješću i sadašnjošću Ravnog, sudionici su se osvježili i družili u župskom uredu s domaćinima, župnikom don Ivanom Bijakšićem i općinskim načelnikom Andrijom Šimovićem.

Zatim put vodi u Hutovo gdje su mladi razgledali izuzetno zanimljivu Zavičajnu kuću i lapidarij, onda slijedi odlazak u Svetište Kraljice mira u Hrasnom. Tu su mladi razgledali Svetište i crkvu Bezgrješnog začeća BDM, te molitvom zahvalili dragom Bogu. Nakon toga su uživali u izvrsnom ručku koji je priredio mjesni župnik, don Vinko Raguž.

Potraga se nastavila prema Mostaru, mladi su se nakratko zaustavili kod spomenika Hercegovačkom ustanku iz 1875. godine gdje su upoznati s okolnostima ustanka i povijesti don Ivana Musića koji je poveo ustanak.

Prije povratka u Mostar, mladi su svratili u župnu crkvu u Dračevu, gdje su slavili svetu misu koju je predvodio župnik, don Krešo Puljić uz koncelebraciju don Branimira Bevande, biskupijskog povjerenika za pastoral mladih, koji je također sudjelovao u Potrazi. Nakon mise, don Krešo je organizirao ugodno druženje.

Mora se spomenuti doprinos kvaliteti Potrage koju je dao gospodin Stanislav Vukorep, jedan od najboljih poznavatelja ovog kraja, ljudi, povijesti, tradicije i baštine. Uz činjenice koje je iznio o prostoru kojim se prolazio, ispričao je mnoštvo legendi, priča i nepoznatih a izuzetno zanimljivih detalja.