Predstavljanje monografije “Sjahali kićeni svatovi” Stanislava Vukorepa u Stocu

Hrvatska kulturna zajednica Troplet priređuje predstavljanje monografije “Sjahali kićeni svatovi (Hrvatski svatovski običaji u Istočnoj Hercegovini)” autora Stanislava Vukorepa. 

Ova knjiga je kapitalno djelo o starinskim svadbenim običajima u jugoistočnoj Hercegovini. Autor je uložio golem višegodišnji trud na terenu istražujući i izvorno snimajući negdašnje ženidbene običaje i tradicijske primjere lirskih svadbenih pjesama te satkao priču iz kazivanja brojnih kazivača i kazivačica.

Monografija govori o baštini koja nestaje i koje zapravo više nema. Započinje opisom prvih susreta djevojaka i momaka – ćosanja, a nastavlja se tumačenjem tadašnjih običaja hvaljenja i kuđenja te modnih trendova i prošnje. Govori i o starome svatu, svadbi i svadbenim običajima od okupljanja pa sve do svadbenoga sijela, o običajima nakon svadbe i odlasku mlade u pohode roditeljskome domu.

Navedena knjiga je izdana prije više od dvije godine, ali zbog pandemije COVID-19 tada nije bila predstavljena široj javnosti gdje bi unutar etnografske baštine i opće zavičajne kulture trebala zauzeti privilegirano mjesto. Ovo je izuzetno vrijedna knjiga, kako za cjelokupnu hrvatsku kulturnu baštinu a još više za jugoistočnu Hercegovinu koji monografija obrađuje, pa tako i za stolački kraj.

Predstavljanje će se održati u četvrtak, 11. svibnja u 19.30 sati, u Duhovno-kulturnom centru Trebinjsko-mrkanske biskupije Sarsenterum u Stocu.

Knjigu će predstaviti:

  • Ante Bender, novinar,
  • Vesna Slobođan, spisateljica i
  • Stanislav Vukorep, autor.

Predstavljanje će glazbeno pratiti glazbena skupina Angelus. Nakon predstavljanja pozivamo na druženje i razgovor uz skromni domjenak u prostoru centra Sarsenterum.

Pozivamo sve zainteresirane, dobrodošli!

HKZ Troplet