Armence katolike ubijaju ‘prijateljske zemlje’

Katolički patrijarh Armenije izjasnio se protiv NATO-vog financiranja muslimanske agresije na najstariju kršćansku naciju na svijetu.

Od 2020., NATO i posebno Sjedinjene Američke Države, uložili su milijune u pomoć turskim Azerbajdžancima koji napadaju kršćane i njihove crkve.

Armenian Catholic Patriarch His Beatitude Raphaël Bedros XXI Minassian of Cilicia – Carlo Voice

Govoreći za National Catholic Register, patrijarh Raphaël Bedros XXI Minassian rekao je:

‘Nadu smo polagali u svjetsku reakciju na agresiju Azerbejdžana, ali danas se osjećamo sami. A povrh toga ubijaju nas oružjem prijateljskih zemalja. Jako je teško. …

Osim rata, COVID je dodao puno poteškoća jer smo morali zatvoriti crkve, a odnosi sa zajednicama, rodbinom su prekinuti’.

Također je istaknuo da su Azerbejdžanci, koje podržava SAD, namjerno napadali crkve:

“Posljednjih mjeseci nisam osobno bio prisutan na poprištu sukoba, ali mogu potvrditi iz informacija koje dobivam s terena, da postoji pothvat uništavanja simbola naše kulture, naše kršćanske vjerske pripadnosti. U regiji vlada prava mržnja prema kršćanima. Unatoč slici ljudskosti koju Azeri prikazuju u tisku, ovo je stvarnost”.

Osudio je i ‘petu kolonu’ koja radi na uništenju ‘ovog vjernog naroda’.

“Ovdje je upleteno puno politike; puno je interesa u igri. Kao rezultat toga, niti jedna nacija ili svjetska sila trenutno nema interesa za armenski narod. Često razgovaram s političkim liderima. Govorim im što imam za reći, u skladu sa svojom ulogom svećenika.

Postoje neke sile koje nas napadaju, kršeći naše granice; svi znaju što se događa, a ipak im dopuštaju da nas unište.

Kad vidim da se ova međunarodna nepravda provodi i da kršćani u Armeniji ali i na Bliskom istoku, u Africi i Aziji potpuno ravnodušno trpe, ne mogu razumno šutjeti. Izraz “peta kolona” koristi se za opisivanje tajne sile koja se zapravo ne može identificirati. To je doista neka vrsta pete kolone koja trenutno radi na uništenju ovog vjernog naroda.

Sve se to događa kada se u cijelom svijetu propituju sve osnove — vjera, pripadnost domovini, identitet. … Ljudi više ne znaju tko su, i to je odlučujući dio problema.

Njegova poruka zapadnim čelnicima bila je sljedeća:

“Želim im reći da se probude. Budite stvarno pravedni. Zauzmite se za slabije i dajte im glas. Dajte pravdu onima kojima je uskraćena. Mislite dalje od političkih taktika – mislite na sudbini ljude koji pate. To je ono što očekujemo, posebno od Europe koja je naš susjed i koja ima iste kršćanske korijene”.

U proteklih nekoliko tjedana jedino je Victor Orban izrazio svoju bliskost i podršku nadbiskupu i narodu Armenije.

Armenska crkva mu je dodijelila Medalju zahvalnosti Svetog križa za “bezuvjetnu predanost kršćanima, zaštiti njihovih života i očuvanju njihovih moralnih i društvenih vrijednosti”.

Izvor